Проф. Георги Михайлов, БСП: В ръцете на министерството на здравеопазването е да реши дали маските на закрито ще останат

 „Комплексът от противоепидемични мерки, които 2 години се конфигурираха по всякакъв начин в света, беше различен в отделните държави. В началото бе заклеймен в България специално, и иронизиран много, шведския модел за справяне с пандемията. Но Швеция се оказа държавата с най-малко загуби във всеки аспект на живота- и по отношение на броя на починалите, на загубите в икономиката, както и по отношение на културните проблеми.”, Това заяви заместник-председателят на здравната комисия в парламента и народен представител от БСП проф. Георги Михайлов в ефира на NovaNews.

Според него различното мнение е нещо напълно естествено. Така социалистът коментира различните виждания по въпроса с дебата дали като противоепидемична мярка маските да останат задължителни на закрити пространства. „Законът прецизира непродължаването на извънредната противоепидемична обстановка. В ръцете на министерството на здравеопазването е да реши дали маските на закрито ще останат”, посочи още той.

Георги Михайлов каза, че предстои здравната комисия да обсъди 2 много важни законопроекта, които имат национално значение.

„Днес, на заседанието на здравната комисия ще бъде обсъден проект, който е свързан с промените в закона за здравното осигуряване, които касаят един много сериозен въпрос. Става дума за бежанската вълна в България и възможността тези деца и жени да имат достъп до здравната система. Ще бъде обсъден и законопроект как можем да оптимизираме дейността на цялата здравна мрежа- от доболнична помощ до болнично лечение”, заяви заместник-председателят на здравната комисия в парламента и също така определи тези неща като въпрос на бъдеща дискусия.

В заключение проф. Михайлов бе категоричен, че здравеопазването и свързаната с него медицина са изключително сериозни фактори в живота и по думите му, когато се появи грипна епидемия операциите се отменят, защото реално маската не може да запази пациента в операционната от заразяване с грип. „Въобще, когато светът се разделя с ковид инфекцията и се разхлабват мерките е несериозно ние отново да търсим повод за скандал. Според мен има някакъв нездрав интерес просто да се намери пукнатина в коалицията”, довърши той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram