Президентът: Прокуратурата става политически играч, подпомага премиера

Президентът Румен Радев смята, че прокуратурата все повече се очертава като политически играч, който подпомага кризисния пиар на премиера.

Той заяви това пред журналисти преди участието си в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.

За изявлението съобщава националното радио.

За първи път държавният глава коментира и разпространената от специализираната прокуратура комуникация между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Радев каза, че е тревожно държавното обвинение да „говори с гласа и да действа с прийомите на жълтите медии“.

В България дали някой е виновен решава съдът, припомни президентът, и каза, че в последно време твърденията на държавното обвинение се огласяват едва ли не като присъда.

Без да назовава имена, Радев каза, че е ясно кой има интерес от отвличане на вниманието от записа с гласа на премиера и снимките от спалнята му.

„Прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пи ар на министър-председателя“.

Радев коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев, че „скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата.

„С това признава, че ще брани правителството, а не закона. Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона. Тя не спазва следствената тайна. Произволно решава кое е с висок обществен интерес и кое не е. Навлиза в сферите на други институции, без необходимите правомощия и капацитет, да речем работата на правителството за преодоляване на кризата с Covid-19“.

На въпрос вярва ли на Пламен Узунов, президентът отговори, че не може да съди по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация.

Президентът допълни, че очаква всички данни да излязат и от прокуратурата и да се произнесе съдът.

Снимка: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram