Погази ли ГЕРБ – Казанлък закона, с използването на деца за политическа реклама?

Коалиция „Продължаваме промяната –Демократична България“ внесе днес жалба в Общинската избирателна комисия – Казанлък относно съмнения за нарушаване на Закона за закрила на детето от ПП ГЕРБ – Казанлък в хода на предизборната кампания.

Според жалбоподателите, от партията управляваща общината  вече 12 години, са си позволили да нарушат закона, въвличайки  деца в заснимането на снимков и видео материал с политическа цел. Сигналът на ПП – ДБ е относно организирано състезание с награждаване на победителите – деца,  от страна на партията,  в рамките на анонс на политически намерения за изграждане на велоалея между две населени места на територията на общината. 

„Ние не можем да повярваме, че това е партия с опит, която не познава закона. Или го познава, но си мисли, че ще мине незабелязано и без последствия недопустимото използване на деца в предизборна кампания?“, коментират кандидатите за общински съветници на Казанлък от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Сигналът на коалицията, подаден два часа преди тазвечершното заседание, ОИК в Казанлък остави без разглеждане.

Според коалицията ПП – ДБ, от ПП Герб са помолили изрично, местните електронни издания светкавично да свалят от платформите си снимките с непълнолетни лица, които са предмет на подадената жалба за нарушение на Закона за закрила на детето.   

По този повод, след произнасянето на ОИК, Васил Томов – кандидат за общински съветник от коалицията бе категоричен, че лично той  ще се бори до край срещу несправедливостта и прилагането на двойни стандарти в отношението към закона и политическите партии. Според кандидатите от неговата листа, становището на ОИК е такова, защото:“когато те са погледнали в тези сайтове, за които става дума в жалбата, снимките на деца вече са били свалени“.

От коалиция ПП – ДБ се обръщат към гражданите с призив за самостоятелна гражданска проверка по случая: „Уважаеми казанлъчани, напишете сега в търсачката google.com израза:“вело поход Ясеново“, след това оставете да ви се покажат изображения и ще видите, че те са там!“, алармират от коалицията. Според тях, тази проверка е много лесна и бърза операция, която членовете на ОИК, вероятно, не са могли да извършат.

Съгласно текста на цитираната от жалбоподателя разпоредба на чл.11, ал.4 от Закона за закрила на детето: „Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.“

От коалицията смятат, че: „очевидно ОИК не е поискала да направи проверката докрай, за да установи нередността“.

От ПП – ДБ още се питат, как преди заседанието снимките и видеото са внезапно изчезнали и си отговарят:“Можем лесно да се досетим“.

В крайна сметка, ОИК – Казанлък реши: Оставя без уважение сигнала за нарушение на правилата за предизборна агитация и отказва да образува административнонаказателно производство. „Всички материали са запазени и е възможно да бъдат показани, но от ОИК – Казанлък не пожелаха да се запознаят, да извършат проверка и оставиха казуса без разглеждане“, контрира  жалбоподателят.

От коалицията напомнят, че историята в интернет оставя следи и недоумяват, как останалите членове на ОИК, които не са свързани с герб, изразяват становище, което поражда съмнения за

Действия в интерес на управляващата Казанлък в продължение на 12 години, една партия.

„Децата са нашето бъдеще и ние трябва да сме пример за тях, а не да се опитваме да погазваме законите. Ние от коалиция „Продължаваме промяната“ ще направим всичко по силите си, децата в община Казанлък да получат възможност да спортуват и да израснат здрави в Долината на розите“, декларират от коалицията.

„Коалиция ПП – ДБ в Казанлък разполага със снимков и видеоматериал, доказващ твърденията за нарушение на Закона за закрила на детето по време на организирано от ПП ГЕРБ състезание между селата Шейново и Ясеново на 21 октомври. От коалицията няма да покажат лицата на въвлечените непълнолетни, но могат да предоставят изображенията на съответните органи, ако бъдат надлежно поискани.

Нашият избор е Казанлък!

Гласувайте с 66 в бюлетините за кмет и общински съветници.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram