Конгресът на БСП: 500 искат вот на доверие на Нинова. Тя: Потвърждавам оставката си!

Започна 50-я конгрес на БСП. Очаква се словото на лидера в оставка Корнелия Нинова.

961 делегати ще решат дали да констатират оставката й.

500 вече са се се подписали Конгресът да гласува вот на доверие на Нинова. „Потвърждавам оставката си! Не пречете на прекия избор на председателя“, обърна се Нинова към ковгреса.

Над 500 от общо 976 делегати по списък на заседанието искат конгресът да гласува не оставка, а вот на доверие на лидера, съобщи секретарят на бюрото на партията Вяра Емилова.

В момента в НДК са се регистрирали 630 от общо 976 делегати по списък и заседанието започна. Влизането е със зелени сертификати. На заседанието има и около 300 гости.

С видеобръщение премиерът Кирил Петков поздрави делегатите на конгреса и пожела успешна работа на форума.

Има нагласи оставката на лидера Корнелия Нинова да не бъде приета на 50-ия конгрес на БСП днес. 

Това заяви министърът на туризма и член на изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов преди старта на конгреса. От структурите на партията през последните дни се чуват подобни призиви, подчерта той. 

От Благоевград тръгна подписка в подкрепа на Корнелия Нинова. Хората искат Конгресът да не констатира оставката и г-жа Нинова да остане председател на партията. От много структури подкрепят тази подписка и мисля около 2/3 от делегатите на Конгреса. Но това всичко ще се изяснява вътре, обясни заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова преди заседанието на форума. 

По нейните думи подкрепящите подписката стъпват на факта, че Корнелия Нинова е превела партията през много тежки периоди. 

„Вчера бяхме изключително зарадвани от тези 20 млрд. лв. в бюджет 2022 за социални дейности – нещо, което БСП никога не е постигала, дори когато е била мандатоносител“, посочи Анастасова. 

Дали оставката на Корнелия Нинова ще бъде приета или не, ще реши мнозинството на Конгреса. Всеки трус във всяка една от партиите, които участват в коалицията на управлението, неминуемо води до сътресение в самото правителство. Това е и един от основните мотиви на нашите другари, които искат тази оставка да бъде отхвърлена, каза още Проданов. 

Сред делегатите на форума върви подписка оставката на Нинова да не се приема. 

Нинова вече обяви, че ще се кандидатира за нов мандат, основен опонент засега й е Крум Зарков, който заяви, че е готов за другарска битка за лидерското място

Той е недоволен от трите последни изборни загуби на столетницата.

По повод декларацията на социалистите от Благоевград да няма пряк избор на лидер, социалистът заяви, че това не би било добър знак. На днешното заседание социалистите трябва да констатурат оставката на лидера Корнелия Нинова и да насрочат датата за прекия избор за председател на столетницата. 

Весела Лечева и Светлана Шаренкова предложиха конгресът да се изтегли с два часа назад, за да може делегатите му да присъстват на тържествената церемония по встъпването в длъжност на президентската двойка Радев-Йотова. Предложението бе отхвърляно с 384 гласа „против“, 138 „за“ и 111 „въздържали се“

Водещият конгреса Георги Свиленски обяви, че конгресът на партията е бил решен преди месеци и никой от Националното бюро не е имал възражения  орем т да се проведе на 22 януари. Той отхвърли всякакви спекулации, че умишлено партийното събитие се провежда в деня когато Радев встъпва във втория си мандат. „Всеки един делегат е свободен да отиде и да уважи президента, това няма да отнеме повече от 30 минути“, допълни Свиленски.

„Изтощихме се от вътрешни борби“, заяви в началото на словото си председателят в оставка Корнелия Нинова. Тя посочи четири проблема  пред българското общество, които са доминирали на тези избори: ниската избирателна активност и недоверието към институциите, състоянието на партийната система и замяната на идеологическото противопоставяне „ляво-дясно“  със „статукво-промяна“, машинното гласуване и ковид-епидемията.

„Аз поех отговорността и подадох оставка – днес я потвърждавам пред вас, заяви тя. Като партия и парламентарна група подкрепихме изцяло машинното гласуване, но може би е време да осмислим ефекта от него и да помислим за въвеждането на смесено – на машинно и хартиено с право на избор на всеки гражданин, заяви Нинова.

Изтощихме се от вътрешни борби, коментира още тя и изброи – от недоволни от реденето на листи, през грешки в определяне на водачите, местни битки, обидени другари не участвали в кампанията, а други прикрито или не чак толкова работили срещу партията и в подкрепа на други политически субекти.

Смесиха се политически и икономически интереси, допълни тя.

Нинова отчете слабо организационно състояние по места и грешки в медийната политика. 

Очаквайте подробности!

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram