Ирена Анастасова, БСП: Образованието не може да бъде поставяно на пазарен принцип, защото не е търговия

700 училища в България не разполагат с физкултурни салони, 350 училища не разполагат с вътрешни тоалетни

„Над 80-90% от директорите на училища, които са били назначени през последните пет години, са изключително лоялни към ГЕРБ. Затова приехме промени в закона, че никой няма право в българското училище да налага идеологически и партийни пристрастия и директорите ще носят отговорност за това.” Това каза председателят на парламентарната комисия по образование и зам.-председател на БСП Ирена Анастасова в ефира на Евроком. Тя посочи, че решението на този проблем е: „Без повече политика в българското училище”.

„Проблемите в образованието станаха видими за всички след по-сериозните промени през 2001 г., когато бяха въведени новите учебни програми, планове и съдържание. Цял един випуск излезе от училище – това са 11 години. През цялото време се виждаха пропуските, виждаше се безсмислената натовареност на децата и тежкото учебно съдържание. Всички тези проблеми се виждаха и затова с такава надежда нашата общност прие този закон, който влезе в сила през 2016 година. Тогава БСП, макар да бе в опозиция предупреждаваше, че този закон не решава проблемите”, каза още тя и допълни, че пет години по-късно социалистите са се оказали прави.

Според народния представител от левицата учебните програми имат нужда от цялостен преглед. Тя изрази задоволство, че от Министерството на образованието са стартирали такъв процес, който е с участието на всички заинтересовани страни – експерти, учители, родители и деца, и той трябва да приключи до месец юни. „След това вече можем да говорим за нови учебници”, каза Ирена Анастасова.

„Докато не се направят същностните промени не можем за никаква реформа да говорим. Има цели направления в средното образования, в които закона от 2016 г. не само, че не подобри нещата, но ги и влоши. Една от тези сфери е така нареченото приобщаващо образование. Това е много важно, защото децата в нашето съвремие са подложени на всякакво влияние. От една страна има деца, които са със специални образователни потребности и на тези деца наистина трябва да се оказва помощ. В момента начина, по който това се случва, е неработещ”, посочи Анастасова относно моментното състояние на образователната система.

Тя заяви, че по телевизията се показват само няколко витринни училища и детски градини и изнесе стряскащи факти, като например: 700 училища в България не разполагат с физкултурни салони, някои от училищата все още се отопляват на твърдо гориво, а над 350 училища не разполагат с вътрешни тоалетни. „Радвам се, че с бюджета тази година бяха отпуснати средства за ремонти, изграждане на нови училища и извънкласни дейности”, добави още председателят на парламентарната комисия по образование.

В заключение Ирена Анастасова каза, че бизнесът страда от липса на кадри, защото образованието е било неглижирано през последните 30 години и категорично изрази намерението на социалистите учителските заплати и тази година да се увеличат с 12%.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram