Иван Таков: БСП отстоява социалните дейности на правителството

Мораториумът върху цените на тока за битовите потребители помогна много, защото през целия зимен сезон нямаше увеличение на цената на електроенергията

„Градската конференция на БСП даде ясен знак, че трябва да вървим обединени, ако искаме да постигнем успех. Като заместник председател по партийната дейност на градската организация аз съм бил в постоянен контакт с всичките районни организации в столицата. Наясно съм с проблемите и мисля всичко това да приключи. Обединени и заедно ще тръгнем към изборите догодина. Предвид резултата, който излезе на градската конференция мисля, че това е възможно.” Това заяви председателят на БСП-София Иван Таков в ефира на BG on AIR.

Според него БСП седи много добре в коалицията и успява да отстоява социалните дейности на правителството: “В новия бюджет не малко такива намериха място. Ето например предложението за мораториума върху цените на тока за битовите потребители помогна, защото през целия зимен сезон нямаше увеличение“, посочи още социалиста.

Относно предстоящия бюджет на столицата новоизбраният председател на градската организация на БСП изтъкна, че пари има, защото по всяка вероятност новият бюджет ще е над 2 млрд. лева. По думите му проблемите идват от това, че управляващите не разходват правилно парите.

Като пример Иван Таков посочи миналогодишният бюджет където изпълнението  е 80%, което ни показва некомпетентността на Фандъкова и нейната администрация. „Това означава тежко подценяване на приходната и разходната част, както и неправилно планиране. Най-ужасяващото нещо е, че инвестиционната програма, която е същността на бюджета, защото в нея влизат всички тези обекти от инфраструктурата и не само. Говорим за детски градини. Булеварди, ремонти на улици, ясли, лечебни заведения – всичко е вътре. Тук усвояването е 46% или иначе казано почти 300 милиона лева са останали неизразходвани. В случая става дума за пари по европейски програми, които са целеви за инвестиционни промени“, допълни Таков и бе категоричен, че вътрешнокварталната инфраструктура на столицата на много места прилича на лунен пейзаж.

Той даде пример и с перото, което е за подръжка и изграждане на нови улици и това, че за миналата година има заложени цели 100 млн. лв., но усвоените са едва 70 от тях. Недоумение у Таков буди и факта, че за същите дейности през новата година управляващите са предвидили и заем от над 50 млн. лв., като така увеличават парите по това перо до над 150 млн. лв.

Общинският съветник коментира и един от най-наболелите за столицата въпроси- този с детските ясли, като заяви, че там парите имат едва 11% усвояване. „В обяснителната записка към бюджета няма 1 ред обяснение за неизпълнението на капиталовата програма и въобще за неизпълнението на бюджета като цяло. Това за нас е неприемливо“, продължи той.

По думите му общинските съветници от левицата ще настояват и за това да се направи частична децентрализация на бюджета, защото е очевидно, че кмета и администрацията му нямат капацитета да усвояват съответните средства. „По този начин районните кметове ще имат по-голяма свобода в реализирането на своите политики“, допълни председателят на БСП-София.

Таков остро критикува и отношението на Фандъкова и екипа й към топлофикация София. По думите му сякаш от години умишлено се отлага модернизацията на дружеството и то оперира като предприятие от 20 век.

„Състоянието на Топлофикация София е тема, която  е основна за групата съветници от БСП. Състоянието е много тежко, към април се очаква задълженията да надхвърлят 1 млрд. лева. Топлофикация София е най-големия консуматор на газ в държавата – над 35% от цялостната консумация в България. Това предприятие е част от националната сигурност на държавата. В момента 25% от приходите идват от продажбата на електрическа енергия, а 75% от продажбата на топлоенергия. Без този микс да стане 50 на 50 дружеството винаги ще работи на загуба“, заяви социалиста.

В заключение Иван Таков бе категоричен, че в момента дълговете на топлофикация се трупат на гърба на Булгаргаз и след това се поемат от БЕХ, което на практика означава, че всичко се случва на гърба на държавата, респективно на гърба на хората.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram