Време е политиците да спрат да променят правилата в свой интерес

„Най-важният въпрос, на който трябва да си отговорим, е имаме ли нужда от нов основен закон. За мен на 95% проектът на ГЕРБ за нова конституция показва, че няма такава необходимост.“ Това коментира в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. Наталия Киселова. 

Според нея предложението да се намали броят на народните представители на 120 крие своите рискове. Един от тях би бил фактът, че много общини няма да имат възможност да номинират депутати и по този начин политическото представителство ще се съсредоточи само върху големите областни центрове. Друга опасност според доц. Киселова би била възможността популярни, но некомпетентни лица да приемат закони, защото при 120 депутати съществува хипотеза даден законопроект да бъде гласуван дори от 31 народни представители. 

Наталия Киселова каза още, че предвидената възможност прокурорите и съдиите да имат законодателна инициатива би могла да наруши баланса на властите, както и да засили репресивната роля на държавата спрямо гражданите. Според доц. Киселова е време политиците да спрат да променят правилата в свой интерес.

Източник: БНР- Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram