Хлябът с галопиращи цени. Бизнесът с предложение

Към момента цената на хляба не се променя с дни, а с минути. Това заяви председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева 

От бранша обаче имат едно предложение към новите народни представители в 47-ия парламент. Те настояват от депутатите да въведат 9% ДДС ставка на основни храни, сред които и хляба. Това е единственият антиинфлационен инструмент, който ще задържи за много дълго време цените, ще даде възможност на бизнеса да се развива конкурентноспособно, ще осветли сивата икономика, ще увеличи събираемостта в бюджета, събираемостта на косвените данъци, които са свързани и с пенсионно и здравно осигуряване, отчете Кукушева.

Тя изтъкна, че към момента реалната инфлация в България наближава 30%, цената на енергията се вдигна с над 300% – в последните денонощия цената на тока мина 700 лева за мегават час. Стана ясно, че големи държавни предприятия като БЕХ, Козлодуй имат свръхпечалби от над 2 млрд. лева. Сами разбирате, че тези свръхпечалби са натрупани от абсолютно спекулативни механизми за определяне на цената на тока на уж свободната енергийна борса в България, посочи Кукушева.

В момента цената на пшеницата е с 60% по-висока в сравнение със същия месец миналата година. Цената на суровината е променена вече с над 200%, а се променя и цената на труда, защото като нормални икономически субекти се опитваме да компенсираме натрупаната инфлация през работните заплати, колкото и да сме капитализирани, каза Кукушева.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram