По традиция митрополит Киприан прие свещенослужители на Васильовден

В първия ден на Новата година Православната църква чества Господския празник Обрезание Господне и празника на св. Василий Велики. В катедралния храм „Св. Николай“ в град Стара Загора Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави тържествената Василиева св. Литургия. В нея съслужиха всички свещеници от град Стара Загора.

След Тайнството Евхаристия бе отслужен и тържествен молебен за настъпването на новата година, в който архиереят и духовниците се помолиха новата година да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от „зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, потоп, градушка, огън, меч, нападение на другородци, от междуособни войни и от всякакви смъртоносни рани, болести, скърби и беди“. На днешния молебен духовенството и православните християни се помолиха още Бог да закрепи Отечеството, да умири света, да утеши скърбящите, да изцери болните, да повдигне падналите, да възвърне в пътя на истината и спасението заблудените, да подкрепи трудещите се, да вразуми невежите и да закриля сираците и вдовиците.

В словото си митрополит Киприан изтъкна нуждата от молитва за хилядите невинни, които стават жертви на войните по света. „Нека и през Новата година  с горещи сърца, изпълнени с обич да оправяме молитви за всички, които са в горнилото на болката, да ги подкрепяме и да се трудим според силите си за облекчаване на участта им. Да го правим с вяра, защото мощта на нас, обикновените хора, е в молитвата, добротолюбието и опазване на съвестта ни. Да следваме примера на чествания днес св. Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска, който през целия си живот помага на нуждаещите се, оставяйки след себе си цял град на милосърдието с изградена страноприемница, болница, приюти и работилници за бедни“, каза владиката. Той благопожела на миряните Новата година да е щастлива, весела, здрава и мирна, а Божието благословение да пребъдва над скъпата ни Родина.

По традиция в първия ден на Новата година архиереят прие в Митрополитския дом свещенослужителите от града и представители на институциите в региона.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram