Климатични активистки заляха със супа „Мона Лиза“

Две климатични активистки заляха със супа защитното стъкло пред световноизвестната картина „Мона Лиза“ в парижкия музей „Лувър“ в неделя, предава Ройтерс.

Видеозаписи показват две жени, които хвърлят червена супа към шедьовъра на Леонардо да Винчи пред погледите на изненадани посетители.

Видеозаписи показват две жени, които хвърлят червена супа към шедьовъра на Леонардо да Винчи пред погледите на изненадани посетители.

Кое е по-важно? Изкуството или правото да имаме здравословна и устойчива хранителна система?“ – извикаха активистките, говорейки на френски. Те са били отведени от охраната на Лувъра.

Активистките представляват френската организация „Riposte Alimentaire“, която излезе с изявление, в което се казва, че протестът цели да подчертае необходимостта от защита на околната среда и източниците на храна.

През последните години много активисти се насочиха към произведения на изкуството, за да повишат осведомеността за изменението на климата.

Стъклото пред „Мона Лиза“ беше изцапанно с торта и през май 2022 г.

Други опити включват хвърляне на супа по „Слънчогледите“ на Винсент Ван Гог в Националната галерия в Лондон през октомври 2022 г., а през следващия месец активисти се залепиха за картини на Гоя в музея „Прадо“ в Мадрид.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram