Днес, 20.02.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Българският Християн-демократически съюз проведе в този ден събрание в Казанлък. За целта тук пристигнаха Асен Агов и Павел Шопов.      

2000 – В казанлъшкия парк „Тюлбето“ бе проведен републикански колокрос. Състоя се пробег до Стара  Загора и обратно за купата „Юрий Кошевой“.

2000 – 400 войници от поделение 22160 – Казанлък положиха тържествена клетва.

2001 – Казанлък бе 102-ят град, в който лидерът на Българския бизнес блок Жорж Ганчев представи своя авторски спектакъл „Музика, поезия, политика“. На среща с кмета Стефан Дервишев той разговаря за проблемите на „Арсенал“ и розопроизводството. Жорж Ганчев бе гост на живо в студиото на „Вис виталис“. „Средната класа не се състоя – малкият и среден бизнес. Управляват ни все познати муцуни, които докараха българите до просешка тояга. Сега е на мода политическото бракониерство. Да, ще се кандидатирам за президент“, заяви той. На въпроса: „Кой ще прегърне царя?“, Ганчев отговори: „Царедворците, това е много удобно за тях. Но те са неподготвени хора, какво ще правят в парламента?“.

2001 – Катя Терзиева – уредник в Етнографския музей в Казанлък, постави началото на цикъл  специализирани беседи за ученици „Традиционните народни пролетни празници“.

2002 – „Вис виталис“ излъчи репортаж от Пенсионерския клуб в Казанлък. Теми на разговора с пенсионерите бяха как живеят, имат ли лекарства, колко са големи пенсиите им. На въпроса: „Кой се грижи за пенсионерите?“, един от отговорите беше: „Не за нас, за „вихрушката“ /т.е. върхушката/ се грижат“. Паун Караджов – председател на Клуба на пенсионерите, бе категоричен: „Иван Нейков /социалният министър/ ще умре с проклятия заради точковата система“.

2002 – Репортаж от кофа за смет в Казанлък направи в този ден репортер на „Вис виталис“. Героят бе Мишо – циганин, който не е ходил на училище и който се препитаваше чрез кофите за смет, „защото не иска да краде“.

2002 – На над 100 лекари в област Стара Загора бе наложена парична санкция заради неправомерно вземане на потребителска такса от пациенти.

2002 – По повод 100-годишнината от смъртта на своя патрон възпитаници на Школата по изкуствата „Емануил Манолов“ изнесоха пред децата в ДГ „Здравец“ образователен концерт под мотото „Що е това класика?“.

2002 – В този ден бе премиерата на първата книга на Тодор Жеков „Сам между небето и земята“, посветена на първокласния военен летец от Казанлък Димитър Колев.

2002 – Водещи на младежкото предаване „Каквото такова“ на радио „Вис виталис“ бяха средношколците от Казанлък Яким Теодосиев, Петко Василев и Николай Армейков. За дискусия с младата аудитория те избраха темата „Дрогата и електронната музика“. 

2004 – В този ден в Пета Шипченска механизирана бригада се състоя церемония по награждаването на офицерите и сержантите, обучавали в продължение на половин година афганистанските си колеги за работа с бойна техника. Командирът на първия български взвод в Афганистан подп. Георги Демерджиев получи нагръден знак – трета степен за вярна служба под знамената. С предметни  награди бяха отличени още 20 инструктори.

2008 – Юлияна Палазова бе избрана за координатор на общинската структура на НДСВ. Палазова, зам.-кмет по култура и образование, бе първият председател на НДСВ в Казанлък, координатор бе Сребра Касева.

2012 – На софийското изложение „Ваканция и Спа Експо“ 2012 Община Казанлък получи една от трите специални награди за „Атрактивно и професионално представяне на български туристически продукт“. Наградата бе присъдена за визията на щанда и представените нови информационни материали на Общината, акцент в които бяха двата водещи символа на района – розите и тракийската цивилизация.

2013 – „Вече не е за тока, вече е за България“ – с този плакат и с 6-метров трибагреник бе проведен третият поред протест в Казанлък. Протестиращите стигнаха до сградата на енергото и запалиха там сметки за ток, удряйки по металните врати на дружеството. „Бойко тиквата вън“ бе надписът върху тиква, която бе взривена. В обратния път мирното шествие премина покрай сградата на полицията, където хората спряха, за да благодарят, че органите на реда са с тях. Протестиращите се спряха пред барелефа на Левски срещу пощата и почетоха Дякона с минута мълчание. После се отправиха към дома на кмета Галина Стоянова, но по пътя шествието се разпадна – повечето протестиращи коментираха, че няма логика да протестират пред дома на кметицата.

2014 – Готова бе програмата на изявите през 2014 г. на възстановения след 13 г. прекъсване Общински камерен оркестър. В намеренията му бе възраждането на добрите традиции за ежемесечни концерти, матинета и срещи с младата публика и децата. На пресконференция кметът на община Казанлък Галина Стоянова съобщи, че Струнният камерен оркестър ще бъде част и от новия ритуал, който Общината ще предлага след откриването на новата зала за радостни ритуали.

2015 –За талант на месеца в кампанията на Борис Кърчев „Талантите на Казанлък“ казанлъчани избраха талантливия пианист-виртуоз Виктор Владков, който получи финансова подкрепа за свое участие в международен конкурс.

2018 – От Париж колоездачът от школата на Казанлък Александър Алексиев се похвали в социалната мрежа с новия си тим и велосипед. Тогава мъглижкият колобегач се подвизаваше във френската столица, след като избра да кара за мъжкия тим на „Paris Cycling Olympic“. Той бе част и от софийския клуб „Велораптор“, с който ще се представя в крос-кънтри състезанията.

2019 – Труп на жена е открит във водите на язовир „Копринка“ близо до язовирната стена. Безжизненото тяло е открито от хора, които се разхождали в района, които подали сигнал. На мястото пристигнаха разследващи екипи, които направиха оглед на мястото. По наша информация жената е на 43 години. Не е от Казанлък. Има непотвърдена информация, че е правила и предишни опити за самоубийство.

2019 – За слабо земетресение в Казанлък сигнализираха наши зрители. Вибрациите са усетили живеещи по високите етажи на жилищните сгради. Земетръсът е усетен около 20:21 часа. От националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН са уточнили за агенция „Фокус“, че трусът е регистриран на територията на Турция около 20:20 часа, в близост до град Чанаккале. Той е бил с магнитуд от около 5 по скалата на Рихтер и дълбочина около 10 км. Земетресението е усетено в Пловдив и София.

2020 – Четири двойки са избрали датата 20.02.2020 г., за да се врекат във вярност. Брачни халки ще си разменят седем местни и един чужденец. На сакралната дата италианецът Масимилиано ще заведе до олтара своята любима от Града на розите.Всички младоженци са предпочели ритуал по сключване на брак в общинската зала, съобщи експертът по обреди в местната администрация Пламена Терзиева. Въпреки, че е делничен ден – четвъртък, особената подредба на цифрите е направила тазгодишния 20 февруари дата, предпочетена от бъдещите младоженци за сватба.

2020 – Изложбата „Нашенци“ на репродукции на акварели на Чудомир бе открита на 20 февруари в Столичната библиотека. Експозицията е гостуваща колекция на Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък. Тя е част от последната изложба на Чудомир „Нашенци“, подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му. Гастролът на изложбата в София е посветен на 130 години от рождението на легендарния карикатурист и писател, роден на 25 март.Тя съдържа 34 репродукции на Чудомировите акварели от общо 63 оригинални творби.

2020 – 36-годишен мъж от с. Скобелево, общ. Павел баня е подал сигнал,  затова че е чул изстрели в близост до дома си, като непосредствено след това е установил, че  кучето,  което е отглеждал в двора на дома си е мъртво, с две рани в областта на предната част на гръдния кош. Полицията е образувала  досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325 б от НК.

2023 – От началото на месец февруари тази година Община Казанлък започна работа по нов интегриран здравно-социален проект „Грижа в дома в община Казанлък“. Целта е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора в невъзможност за самообслужване. Изпълнението на проекта ще разшири възможностите на Общината за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram