Опълченец се възмущавал на нахалните чиновници

Само четирима поборници-опълченци останали в Казанлък в края 1927 г. Нона Петков-Комитата от Казанлък поборник-опълченец си отива на 85 години на 23 юли, се съобщава във вестник „Казанлъшка искра“.

Покойният, както всички родолюбиви българи, бил дълбоко покрусен от погрома на България и заминал във вечността като много се възмущавал, когато чуел, че някой чиновник не е вежлив към своите посетители.

„Той говореше: „Ние поборниците и опълченците искаме българските чиновници и преди всичко да бъдат вежливи, не са надменни и нахални, някои от тях, каквито бяха турците едно време. Турската нахалност стана причина да напусна дюгеня си и да бъда комита навремето в Балкана“.

Във вестника се коментира, че останалите живи четирима опълченци са на път да си заминат. „Обаче явява се и друг въпрос: опълченците ще изчезнат между живите, ама към техните синове и дъщери нямаме ли някакви морални задължения в дадени случаи? В Америка дъщерите на революционерите за американската свобода са признати по техните обичаи за аристократки, а у нас… Ще се повърнем към този въпрос, засега само казваме Бог да прости покойника нашите съболезнования към неговите близки“.

В състава на Българското опълчение са влезли 122 души, родени в Казанлък и района около него, а след Освобождението 45 опълченци се заселват в региона.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram