Маестро Йосифов, който посвети симфония на Тъжа и марш на ФК „Розова долина“

Маестрото, роден на 8 февруари, композира марша на футболистите от „Розова долина“ и песен за Казанлък

Последните си години от живота един от създателите на Старозагорската опера маестро Йоско Йосифов прекарва във вилата си над павелбанското село Тъжа. Там в полите на Балкана и близо до родния Казанлък той създава симфоничната поема „Тъжа“, симфонията „Балканът“, песента „Казанлък“ и няколко специално композирани за Казанлъшката хорова школа, както и маршът на футболистите от „Розова долина“.

Йосифов се ражда на 8 февруари в Казанлък в артистично семейство. Баща му Александър е един от основателите на НЧ „Искра“, където сформира оперна трупа. В нея играе цялото му семейство – жена му Райна, децата му – Илия, Йоско и Малина.

Като гимназист в Педагогическото училище в родния град бъдещият композитор сформира гимназиален оркестър от 25 души, който изпълнява първите му композиции. Преди да завърша училище Йоско вече е автор на детската опера „Снежанка и седемте джуджета“, поставена веднага на сцената на читалище „Искра“.

Завършва Консерваторията, а от 1939 до 1945 г. е музикален редактор и директор на Радио Стара Загора. Маестрото записва в биографията позициите на главен диригент на Варненския държавен симфоничен оркестър, а по-късно и на Варненската опера. Той е един от създателите на Старозагорската опера.

Баща е на композитора Александър Йосифов и брат на оперния тенор Илия Йосифов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram