Казанлъчани сред пионерите на ежедневния печат

На днешния ден през 1877 г. в Букурещ излиза първи брой на първия български всекидневник „Секидневний новинар“ (Le nouvelliste quotidien).

Издаван е в румънската столица  в периода между 6 април и 5 юни 1877 година. Негови редактори са Павел Бобеков и казанлъчаните Иван Адженов и Михаил Тенев.

„Секидневний новинар“ публикува информация на френската телеграфна агенция „Хавас“.

Сред задачите на всекидневника е да информира за развитието на Руско-турската война от 1877-1878 година.

Преди началото на въстанието заради военната си подготовка Павел Бобеков е избран за председател на Военния съвет (Привременното правителство) в родния си град Панагюрище по време на Априлското въстание в IV-ти революционен окръг. След потушаване на въстанието успява да избяга в Румъния, след което участва като доброволец в Сръбско-турската война през 1876  година. На следващата година заедно с Иван Адженов издават първия български ежедневник „Секидневний новинал“ в Букурещ, на който Бобеков е първи редактор. При обявяването на Руско-турската война през 1877 г. Павел Бобеков се включва като преводач и е зачислен при щаба на генерал Гурко. При Търново заболява от тиф, а по други сведения от туберкулоза, и умира. 

Иван Попалексов Адженов е революционер и журналист. Той е роден в Казанлък и учи в Букурещ, където са запознава с Георги С. Раковски и Любен Каравелов. Анженов участва в Тайния централен български комитет (1866 г.)  и в Българския революционен централен комитет (1873-1874 г.. Заедно с Павел Бобеков издава първия български всекидневник „Секидневний новинар“. Също и първите събрани съчинения на Раковски. Автор е и на първата биография на Раковски.

Михаил Тенев в периода 1899 – 1900 е министър на финансите в кабинета на Греков. Роден е в Казанлък в  семейството на търговец. Завършва училището в родния си град и Пловдивската гимназия. Успява да приравни последен гимназиален клас в Женева. С финансовата помощ на ученолюбивата дружинка „Искра“ учи финансово и банково дело във физико-математическия факултет на Женевския университет (1874 – 1877). Председател е на Казанлъшка дружба „Розова долина“ в София от основаването ѝ през 1904 г.

Михаил Тенев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram