2024 г. – годината на изборите. Къде ще се провеждат и какви са рисковете пред тях?

Според Anchor Change Election Cycle Tracker и допълнителни изследвания от Statista, през 2024 г. ще има национални избори в повече от 60 страни по света, пише ZeroHedge.

Около 2 милиарда избиратели – приблизително една четвърт от световното население – се очаква да се отправят към урните тази година.

Както съобщава Катарина Бухолц от Statista, 2024 г. е наречена супер изборна година или дори най-голямата изборна година в историята, с помощта на внимателно наблюдаваните избори в многолюдни страни като САЩ, Мексико, Индия и Индонезия, които ще се проведат тази година.

През януари вече се проведоха два широко отразени избора. Тайван избра нов президент, Лай Чинг-те от Демократическата Прогресивна партия.

Бангладеш, където президентът Шейх Хасина беше преизбрана, беше критикуван за нередностите в изборния ден и за предшестващите арести на хиляди членове на опозицията, което доведе до заключението, че изборите не са били свободни и честни. Според Anchor Change само 38% от изборите, включени в списъка за 2024 г., носят този етикет. Като свободни или частично свободни са класифицирани 75 на сто от тях.

Създателите на наративи по света обявиха, че някои страни, в които предстоят избори, също са изложени на риск от разпространение на невярна информация и дезинформация (последното се отнася до умишленото разпространение на невярна информация с цел политическа или друга изгода). Рискът беше обявен за най-голямата заплаха за Индия от общо 34 риска от група от над 1000 експерти, анкетирани от Световния икономически форум.

Това е шестият по големина риск от общо 34 в САЩ и 11-ият по големина в Мексико и Обединеното кралство, където изборите са насрочени за 2025 г., но ще бъдат изтеглени за тази година.

Други избори са изцяло изложени на риск.

В Буркина Фасо неотдавнашните преврати поставиха под въпрос дали планираните общи избори ще се проведат.

Парламентарните избори в Чад вече бяха пренасрочвани няколко пъти, преди текущата дата да бъде определена за октомври 2024 г. В съпътстващите президентски избори синът на починалия президент Идрис Деби Итно, дошъл на власт с преврат, ще се изправи срещу своите опоненти.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че няма да проведе избори, тъй като това е допустимо съгласно военното положение, в което страната се намира.

На наднационалните избори това лято жителите на 27-те държави от Европейския съюз също ще гласуват за нов Европейски парламент, завършва материалът на ZeroHedge.

Източник: Критично БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram