Освободиха всички заложници в Мали

Нападателите от хотела в Мали вече не държат заложници, съобщиха властите в страната. В сградата са били открити телата на 18 души, съобщиха източници, които потвърдиха, че френски специални части от съседна Буркина Фасо са се присъединили към спасителната операция.

Досега е ясно, че един от загиналите е белгийски гражданин. Има съобщения и за двама убити нападатели.

По-рано днес малийските специални сили щурмуваха луксозния хотел в столицата на Мали, където въоръжени ислямисти взеха 170 души за заложници, включително чужденци, съобщи Ройтерс.

Американски специални сили помагат на спасителните действия в хотела, съобщи Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс.

Секуба „Бамбино“ Диабате, известен гвинейски певец, който е бил сред 170-те заложници, заяви, че чул нападателите да си говорят на английски в съседната стая, предаде Ройтерс. „Чух ги да казват на английски: Did you load it? (Зареди ли го?) Let’s go (Да тръгваме)“, каза Диабате, който бил спасен от малийските сили за сигурност. „Не можах да ги видя заради сложната ситуация“, добави той.

Нападението срещу хотел „Радисън“, на запад от центъра на Бамако, близо до министерства и дипломатически сгради, бе извършено седмица след като бойци на „Ислямска държава“ убиха 129 души в Париж.

Африканската джихадистка групировка Ал Мурабитун, свързана с Ал Кайда, пое отговорност за нападението, предаде Ройтерс. По-рано днес Ал Джазира съобщи, че похитителите са свързани с ислямистката групировка Ансар ад Дин.

Според източник от силите за сигурност, хотелът бил атакуван от 10 въоръжени мъже. Шефът на охраната на хотела каза, че двама охранители са били простреляни в краката.

Нападателите нахлули в хотела тази сутрин и започнали да го претърсват стая по стая и етаж по етаж. Някои от заложниците успели сами да избягат, други били пуснати, след като показали, че могат да рецитират стихове от Корана.

Няма опасност за живота на българските медици в Мали, съобщиха по-рано от Министерство на отбраната.

Българските медици изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали. Екипът е в състав от четима специалисти и в момента се намира в базата на мисията.

Предприети бяха мерки за тяхната безопасност, уточниха още от военното министерство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram