Япония почете жертвите на земетресението от 2011 г.

Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите от опустошителното земетресение и последвалите вълни цунами на 11 март 2011 г. в североизточната част на архипелага, предаде Франс прес.
На церемония в Токио императорската двойка и премиерът Шиндзо Абе се помолиха заедно със сънародниците си в памет на 18 500-те загинали при бедствията и починалите в резултат на трагедията около 3000 души.
„Изминаха пет години от катастрофата, над 20 000 души изгубиха живота си при земетресението и цунамитата, това не може да се забрави“, заяви император Акихито пред огромна площ с бели и жълти цветя около стела в памет „на жертвите на голямото бедствие в Тохоку /североизтока/“.
Пред събралите се стотици хора императорът благодари на войниците, пожарникарите и всички останали, които участваха в спасителните работи или оказаха помощ на близките на загиналите и пострадалите.

В 14,46 ч. на 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9 разтърси голяма част от Япония, пораждайки огромно цунами по протежение на повече от 500 км от тихоокеанския бряг на архипелага.
Природното бедствие и последвалата ядрена катастрофа във Фукушима са смятани в Япония за най-голямата национална трагедия от войната насам.
Точно както след 1945 г., страната се мъчи да се съвземе, а възстановяването – там, където то е възможно – се бави въпреки обещанията на правителството да съсредоточи всички национални усилия в поразените райони.
Много от засегнатите от стихиите остаряват и се безпокоят, че може да страдат, останали сами на места, където погледът и вниманието ни не стига.
Възстановителните работи продължават, но около 180 000 души още не могат да се върнат по местата, където са живели, а много от тях и не искат заради радиацията след катастрофата в АЕЦ Фукушима./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram