Южнокорейски реактор счупи рекорд за ядрен синтез

Ние сме крачка по-близо до безграничната енергия. Корейският институт по термоядрена енергия постави нов рекорд, като работи на един милион градуса и поддържа супер гореща плазма за 30 секунди, побеждавайки предишния си рекорд с 10 секунди, разкрива доклад на New Atlas.

Реакторът на токамак, използван за рекорда, е Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR), който е известен още като изкуственото слънце на Южна Корея.

Ядреният синтез използва същата реакция, която Слънцето и другите звезди използват, за да произвеждат практически неограничени количества енергия. На Земята учените развиват процеса чрез реактори за ядрен синтез, наречени tokamaks, които използват мощни магнити, за да контролират и стабилизират плазмата, която гори при милиони градуси. По този начин те позволяват на атомите да се блъснат, за да образуват по-тежко ядро. На теория това ще освободи огромни количества устойчива енергия, което ще помогне на света да намали зависимостта си от изкопаеми горива и да обърне хода на най-лошите последици от изменението на климата.

interestingengineering.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram