Ще последва ли Фрекзит след излизането на Великобритания от ЕС?

Водещият в надпреварата за френски президент Еманюел Макрон каза в интервю за Би Би Си, че ЕС трябва да се реформира или ще се изправи пред перспективата на „Фрекзит“.

Проевропейският центрист Макрон направи този свой коментар в момент, когато той и крайнодясната му съперничка за високия държавен пост Марин льо Пен навлизат в последната седмица преди решителното гласуване в неделя. Тогава френските избиратели ще решат кой от двамата ще бъде следващия президент на Франция.

Марин льо Пен се възползва от настроенията срещу ЕС и обеща в случай на победа референдум за френското членство в съюза. Тя спечели подкрепа от провинцията и бивши промишлени региони с обещанията за възстановяване на контрола върху границите на Франция и твърди действия срещу имиграцията.

„Аз съм проевропеец, по време на тези избори непрекъснато съм защитавал европейската идея и европейските политики, защото съм убеден, че те са от изключителното значение за френския народ и за мястото на страната ни в глобализациятан“, заяви Макрон, лидер на наскоро създаденото движение „Напред“.

„Но в същото време трябва да се изправим пред ситуацията, да се вслушаме в нашия народ, и да чуем факта, че те са изключително гневни днес, нетърпеливи и че дисфункцията на ЕС не може повече да продължава. Поради което считам, че моят мандат,в утрешния ден, ще бъде в същото време да реформираме задълбочено Европейския съюз и нашия европейски проект“, посочи още той.

Макрон добавя, че ако той позволи ЕС да продължи да работи както досега, това ще бъде „предателство“. „А аз не искам да правя това. Защото в утрешния ден ще имаме „Фрекзит“ или отново „Национален фронт“ (бел.ред. на Марин льо Пен)./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram