Шоуто продължава онлайн с домашни концерти на звездите

В момента коронавирусът опустошава музикалната индустрия и принуждава музикантите напълно да преустановяват концертната дейност.

Отменянето и отлагането на огромни фестивали като „Гластънбъри“ и SXSW, както и на тазгодишния конкурс „Евровизия“, дава само бегла представа какви са мащабите на кризата в музикалния сектор.

Но разбира се, това не означава, че изпълнителите не могат да достигнат до феновете си и че изолираните по домовете си хора нямат начин да се докоснат до творчеството на любимците си.

На помощ идват технологиите и платформите за стрийминг на живо.

Световноизвестните музиканти в момента се изолират по домовете си както всички останали и използват освободилото се време, за да зарадват слушателите с напълно безплатни онлайн изяви.

Голяма част от тях свирят и пеят под набралия популярност хаштаг #TogetherAtHome, чрез който Световната здравна организация и движението Global Citizen организират благотворителна кампания за средства за борба с COVID-19 и ефектите от него.

Така имаме възможност да видим как някои от най-прочутите световни музиканти се изявяват от къщи и общуват с феновете си.

Фронтменът на Coldplay Крис Мартин например зарадва публиката с 30-минутен сет на пианото си, през който общуваше с включилите се слушатели и изпълни и кавър на Дейвид Боуи.

На следващия ден в #TogetherAtHome се включи Джон Леджънд, а на пианото му помагаха съпругата му Криси Тейгън и дъщеря им Луна.

Със специална песен за коронавируса допринесе Боно от U2. Let Your Love Be Known е била написана за всички, оказали се в затруднено положение заради кризата.

„За италианците, които я вдъхновиха… за ирландците… за ВСЕКИ, който в деня на Свети Патрик е в затруднение, но не спира да пее. За докторите, медицинските сестри и останалите на предна линия, песента е за вас“, написаха от U2.

Към стриймовете на живо прибягват и все повече популярни български музиканти, събирайки хиляди гледания, като едни от първите след обявяването на извънредното положение бяха Графа и Орлин Павлов.

Павлов всяка вечер изнася малки концерти на живо от гаража си под името „Музикален гараж“.

Той си изобрети и специално осветление с премигващия в червено фар на колелото си.

Днес от 18:00 Графа ще направи ново живо включване от своя „Музикален дом“.

Нещо по-мащабно направиха D2 с вчерашния си онлайн концерт, първо събитие от виртуалната сцена URBO Live. Концертът с хаштаг#ЖивотВкъщи беше излъчен чрез безплатен стрийм, но даде възможност на феновете да си закупят виртуален билет на символична цена и така да подкрепят музикантите.

Имаше билети от 3 и от 10 лв., както и ВИП билет на цена 50 лв., в който влизаше и последният албум на групата.

„Както повечето нормални и работещи българи, хората на изкуството също търпят огромни загуби. Ние отменихме 12 напълно разпродадени събития само през март, но сме напълно солидарни с предприетите от държавата мерки. Нека след като всичко отмине, да обичаме и подкрепяме още повече българското, и да се забавляваме отново, както само ние българите си знаем. Вярвам, че нашето общество ще излезе много по-сплотено и силно от тази ситуация“, каза китаристът на D2 Митко Кърнев.

Инициативата URBO Live предвижда още концерти, театри, онлайн курсове и събития за деца, като идния петък #ЖивотВкъщи ще продължи с концерт на „Остава“.

В четвъртък онлайн концерт осъществи и Рут Колева, която избра да го излъчи в Instagram и приемаше предложения от фенове кои песни да включи.

Онлайн изпълнение на 28 март пък готви българската представителка на „Евровизия“ Виктория. Евровизия 2020 беше отменена, но Виктория ще изпълни българската песен за конкурса Tears Getting Sober на живо от дома си от 20:00.

Това е само малка част от световните и българските изпълнители, които се включиха в тенденцията до момента.

В следващите седмици със сигурност още още доста ще последват техния пример, така че сигурното е едно – концертите няма да спрат и ще имаме достатъчно избор кои от тях да „посетим“ от къщите си.

Уебкъфе бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram