Шефка в ООН алармира за расистка реторика в Европа

Комисарката на ООН по човешките права Нави Пилай изрази загриженост от засилването на екстремистката, расистка реторика в Европа и предупреди че езикът срещу имигрантите може да доведе до сериозни нарушения на човешки права, предаде АФП.

„Аз съм притеснена от сегашното увеличаване в средите на политическия сектор в няколко страни от Западна Европа на явлението, основаващо се на антиимигрански и расистки чувства и на религиозна нетолерантност,, заяви Пилай пред дипломати при откриването на сесия на Съвета на ООН по човешките права в Женева. По думите й след значителните резултати на евроскептичните, антиимигрантските и ксенофобски партии на последните избори за европарламент политиците които направиха редица смущаващи изказвания, ще фигурират сред маконодателите на ЕС. „В новия европарламент ще присъства и лидер на германска партия, който каза: „Европа е континет на белите хора и трябва да си остане такава“,“ каза Пилай, имайки предвид Удо Фойгт от екстремистката Национална демократична партия на Германия /НДПГ/.

Върховната комисарка по човешките права на ООН също така отбеляза, че оглавяващата френския Национален фронт Марин льо Пен ще стане евродепутат, въпреки коментари, в които сравни „мирно молещите се на улицата мюсюлмани с военната окупация на нейната страна от нацистите“. А един от новите италиански вродепутати беше признат за виновен за подпалването на палета, върху които спяли имигранти под мост, допълни Пилай. По думите й извършването на нарушаване на човешките права могже да бъде и чрез речи на политически лидери. Пилай припомни смъртоносното нападение през май срещу еврейския музей в Брюксел и подчерта, че такива актове на насилие „не са несвързани с климата на екстремизма“. Във всяка страна членка на ООН трябва да бъдат анатемосани расовото, религиозно или ксенофобско разделение, призоваващо към действия срещу малцинствени групи.

Пилай, която прослужи 6 г. като шефка по човешките права в ООН, ще предаде поста на йорданския посланик в световната организация принц Зеид ал-Хюсеин на 1 септември. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram