Червеният Кръст обяви условията за приемане на хуманитарна помощ в Украйна

Международният Комитет на Червения Кръст (МКЧК) призова Русия да предостави подробен списък на съдържанието в камионите, които превозват хуманитарна помощ за Източна Украйна, предаде РИА Новости.

Представител на Червения кръст заяви, че получената от руската страна на 12 август информация за товара има общ характер.

“Руските власти са предали на украинските власти и МКЧК общ списък на стоките, който включва: бутилки с минерална вода, хранителни продукти, медикаменти и генератори за електричество,” – съобщи той.

Колоната от 280 бели камиона КАМАЗ с дължина от 3 километра, превозващи хуманитарна помощ за пострадалите мирни граждани в Югоизточна Украйна тръгна във вторник през нощта от Московска област. Помощите са събрани от организации и руски граждани.

Същевременно, кореспондент от BBC Стив Розънбърг, който следи движението на колоната съобщи, че камионите след престоя във Воронеж вчера, отново се намират в движение.

В сряда вечерта КАМАЗите не са пристигнали на КПП-то в Харковска област, където украински граничари трябва да огледат съдържанието на камионите и да насочат колоната на изток.
Известно време бе неизвестно местонахождението на колоната, по-късно журналисти я забелязали недалеч от Воронеж.

По-рано представители на украинското Министерство на извънредните работи анонимно съобщиха на BBC, че колоната с хуманитарна помощ от Русия ще влезе в Украйна през КПП Изварино в Луганска област. От своя страна, Кремъл заяви, че колоната ще продължи да се движи в територията на Русия.

От Воронеж до Изварино са малко над 450 километра на юг. До самата граница с Украйна пътят преминава по територията на Воронежка и Ростовска области./rusofili.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram