Хърш: Германия е в състояние на хаос след експлозията на „Северен поток”

Германия е в състояние на политически и икономически хаос, откакто газопроводът „Северен поток“ беше взривен. Това каза американският журналист и носител на наградата „Пулицър“ Сиймор Хърш в своя блог.

„САЩ се страхуваха, че германският канцлер Олаф Шолц може да позволи руски газ да бъде доставен, за да облекчи икономическите проблеми на Германия и да възстанови важен енергиен източник за германската индустрия след бомбардировката над Северен поток. Това нямаше да бъде позволи да се случи и оттогава Германия е в икономически и политически хаос“, пише той.

„Датските и шведските власти знаеха какво се е случило в „Северен поток“ и кой е участвал в експлозията и може би затова са избрали да провалят разследванията си по този случай.”

По-рано германският вестник Süddeutsche Zeitung съобщи, че шведската прокуратура планира да прекрати разследването за саботаж в Северен поток, тъй като вероятно не са успели да идентифицират заподозрените. Шведската прокуратура планира да обяви решението си по случая в сряда.

„Неуспехът на двете страни да проведат разследването може да произтича от факта, че, както ми беше казано, някои висши служители в двете страни са разбрали точно какво се случва“, пише Хърш.

Той отбеляза, че и Швеция, и Дания са знаели, че „САЩ са практикували гмуркане в Балтийско море няколко месеца преди експлозиите“. Освен това, посочва журналистът, „няма доказателства, че през последните 16 месеца от унищожаването на тръбопроводите президентът на САЩ Джо Байдън е наредилна своите експерти да проведат разследване” на експлозиите. Германският канцлер Олаф Шолц, добави Хърш, също „не е направил значителни усилия да определи кой го е направил“.

На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за „безпрецедентно разрушение“, настъпило предишния ден на три низа от морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“.

По-рано шведски сеизмолози регистрираха две експлозии на морски тръбопроводи. Главната прокуратура на Руската федерация инициира образуване на дело за международен терористичен акт след повреда на газопроводи.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram