Хилъри Клинтън обяви, че вече е кандидат за президент на САЩ

Хилари Клинтън обяви победата си в предварителните избори за номинацията на Демократическата партия за президент на Съединените американски щати. Бившият държавен секретар на САЩ се наложи над съперника си Бърни Сандърс при гласуването на демократите в Ню Джърси и Ню Мексико.

Урните в Калифорния затвориха в 06.00 часа българско време и резултатите оттам ще станат ясни скоро. Сега Клинтън има достатъчно делегати за спечелване на номинацията на демократите.

В реч пред симпатизанти Ню Йорк Хилъри Клинтън наблегна над историческия момент за правата на жените: Благодарение на вас достигнахме повратен момент. За първи път в историята на нацията ни жена ще бъде номинирана от голяма партия за президент на Съединените щати. Клинтън постави събитието в контекста на прогреса, постигнат в Америка и в същото време не пропусна да атакува разединяващата риторика на Доналд Тръмп. Вътрешнопартийният ѝ опонент Бърни Сандърс продължава да се състезава. Възможността, която той разглежда, е промяна в решението на суперделегатите, които са заявили, че ще подкрепят Хилъри Клинтън.

При републиканците изборите минаха на заден план, след като Доналд Тръмп вече събра необходимия брой делегати за спечелване на номинацията на партийния конгрес следващия месец. Фокусът в тяхната кампания бяха скандални думи на кандидата. Тръмп беше заклеймен от съпартийците си за негативни изказвания относно федерален съдия с латиноамериканско потекло, който гледа дело срещу него за измама./БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram