”Форбс”: Най-добрите стратегии за борба с COVID-19 са дело на жените-лидери

Пандемията от коронавирус постави на изпитание властта в редица държави по света. Някои се провалят. Виждаме страни като САЩ, Италия, Испания, които или закъсняха, или не предприеха нужните мерки. Или пък и двете заедно. Някои обаче послужиха за пример за управление по време на криза – Германия, Исландия, Тайван, Нова Зеландия, Норвегия, Дания… Какво е общото между тези държави? Лидерите им са жени.

Гореспоменатите страни не влязоха в най-черната статистика. Епидемията там е под контрол и държавите бързо ще се възстановят – и социално, и икономически. Епидемията показа на света, че жените имат всички нужни качества, за да действат, когато стане напечено.

Много биха казали, че това са малки държави, острови, дори “екзотични изключения” от общата картина. Но Германия е в Европа. Германия е голяма страна. Германия е водеща икономическа сила. И тя се справи. Великобритания е остров. Но пък там има много по-различен развой на събитията, ако погледнем цифрите.

Истината

Германският канцлер Ангела Меркел се изправи пред народа си и категорично заяви – това е опасна болест, която би могла да засегне до 70% от населението в страната. Приемете това сериозно, каза Меркел, когато в Германия започнаха да се появяват първите случаи на COVID-19. И народът я чу.

Тестовете започнаха още в началото. Германия стъпка първите психологически стъпки на скръбта – нямаше отказ, нямаше гняв, отчаяние, каквито видяхме в останалите страни. Имаше действия. И цифрите доказаха, че те са правилни. Броят на диагностицираните в Германия е много под средните за Европа, а в момента текат обсъждания мерките да се разхлабят. Защото всички данни показват, че може би е дошло време за това.

Тайван също бе една от страните, които успяха много скоростно да овладеят заразата и по всичко личи, че страната ще излезе като победител след пандемията.

Тя бе е една от първите държави извън Китай, в които бяха регистрирани случаи на заразени – още през януари. Още тогава бяха предложени 124 мерки, с които да се ограничи разпространението и не се наложи обявяването на национална карантина, както се случи на други места по света.

В страната има регистрирани едва 6 смъртни случая.

Сега Цай Инуън – президентът на Тайван, помага на останалите страни и изпраща 10 милиона предпазни маски на САЩ и Европа.

Друг управленски пример се вижда в лицето на Джасинда Ардерн – премиерът на Нова Зеландия.

Още в началото тя реши да наложи национална карантина над населението и то напълно прозрачно – обясни защо и обясни стриктно как ще протича изолацията. Под карантина бяха и всички хора, които влизаха в страната.

Мерките бяха взети изключително рано, когато в Нова Зеландия имаше регистрирани едва 6 случая на заразени с COVID-19. Държавата затвори границите си малко по-късно, което предпази страната от бурята, връхлетяла другите държави, пишат от “Форбс”.

Технологиите

Исландия, под ръководството на премиера Катрин Якобсдоуттир предложи напълно безплатни тестове за установяване на коронавирус. Достъп до тях имаше цялото население. Това се превърна в изключително важно от гледна точка на информацията за самата епидемия и нейната скорост. На тест са се подложили пет пъти повече хора от тези в Южна Корея, например.

Страната не е затваряла училища. Не е налагала и карантина. Но се справи.

Финландия също е добър пример за правилни управленски решения по време на криза. Сана Марин се превърна в най-младият министър-председател на страната след избирането й през декември миналата година. Тя успя да докаже, че доверието към нея не е случайно.

Марин успя да повлияе на епидемията в страната с помощта на социалните мрежи и инфлуенсърите в интернет, които използва като свои верни бойци в борбата срещу COVID-19.

Причината за избора на този канал за информационната кампания е фактът, че не всеки чете вестници. Лидерът осъзнал навреме значението на социалните мрежи и онлайн пространството и по този начин разпространява фактологична информация, която не обърква населението.

Любовта

Премиерът на Норвегия – Ерна Солберг реши да бори коронавируса по иновативен начин. Тя използва телевизията, за да отправи директно послание не към народа, а към собствените си деца по време на 3-минутна пресконференция.

Тя дойде само дни след като датския министър-председател Мет Фредериксен, изнесе пресконференция пред деца, без присъствието на нито един възрастен. Тя отговори на всички въпроси на малчуганите и обясни защо е нормално човек да се страхува в тази ситуация.

Честността успя да се превърне в оригинален подход към населението и се оказа нещо много повече – успешна стратегия. Емпатията и грижата, които проявяват жените-лидери в бурните времена на пандемията от COVID-19 обаче са в пълно противоречие с подхода на много от лидерите най-силните икономически и политически сили в света. Защото те борят света с его. Фокусирали са се върху това да сочат с пръст виновните, да демонизират медиите и да хвърлят прах в очите с гръмки изказвания, които ги превръщат в спасителите на нацията. Вземете за пример Тръмп, Путин, Моди, Нетаняху, Орбан.

Източник: „Форбс“, превод Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram