Фейсбук погрешно премахна публикации за коронавируса

Редица публикации във Фейсбук за коронавируса от достоверни източници бяха изтрити във Фейсбук и потребители обърнаха внимание, че спам филтрите вероятно дават грешка. На 17 март няколко потребители на социалната мрежа сигнализираха в Туитър, че не са успели да споделят в профилите си материали на „Бизнес инсайдър“, „Бъзфийд“, „Атлантик“ и „Таймс ъф Израел“. Засега реакцията на администрацията на „Фейсбук“ е предпазлива в изявленията си относно проблема.

Едно от предположенията е, че предвид усложнената глобална ситуация с коронавируса, от „Фейсбук“ са освободили голяма част от модераторите на съдържание. Вместо тях в момента работи автоматичен софтуер, разяснява Алекс Стамос, бивш служител на компанията. Модераторите не могат да работят от вкъщи заради политиката на фирмата на Марк Зукърбърг, а погрешно блокираните линкове са резултат от софтуерна грешка, станала възможна заради липсата на човешка намеса, разяснява той в Туитър.

От компанията обаче отхвърлиха това твърдение.

Работим по въпроса – това е проблем в антиспам системата, който не е свързан с промените в работната сила на модераторите – коментира Гай Розън, вицепрезидент на „Фейсбук“. – В момента сме в процес на работа по поправката му и след това всички постове ще бъдат възстановени.“

Площад Славейков

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram