Ураганът „Ирма“ предизвика масово опустошение на Карибите

Ураганът „Ирма“ предизвика масови разрушения на Карибите, като редица сгради са били пометени, а най-малко 7 души загинаха, съобщават световните осведомителни агенции.

Малкият остров Барбуда е „почти необитаем„, докато властите предупреждават, че френската част на остров Свети Мартин е почти разрушена.

Броят на жертвите се очаква да нарасне.

Междувременно две други бури са се превърнали в урагани.

Ураганът „Ирма“, който е от петата най-висока категория, минава северно от американската територия Пуерто Рико, съобщиха от Националния център за ураганите на САЩ.

Повече от половината 3 млн. жители на острова останаха без ток, след като „Ирма“ предизвика поройни дъждове и силни ветрове. Власите обявиха, че може да няма електричество в продължение на няколко дни.

Антигуа обаче, където живеят около 80 хил. души, е била пощадена от стихията, като там няма жертви.

Властите потвърдиха за най-малко 6 жертви и значителни щети освен на о. Свети Мартин, също и на френския остров Сейнт Бартс, който е известен като най-красивия остров на Карибите.

Прочутото с прелитащите буквално над главите на плажуващите самолети от клипчета в интернет летище на о. Свети Мартин, което е третото най-голямо на Карибите, е било разрушено, като местните власти посочват, че повечето сгради на територията са изравнени със земята.

Жителите са без питейна вода и електричество, като аварийните екипи все още се опитват да се доберат до най-тежко засегнатите райони.

„Това е огромна катастрофа – 95 процента от острова е разрушен„, заяви най-високопоставеният властник на острова Даниел Гибс.

За значителни щети също така се съобщава и в холандската част на о. Св. Мартин, който е известен като Синт Мартен.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че той и неговите сътрудници наблюдават напредването на урагана „Ирма“. „Изглежда като нещо, което може да бъде нещо, което няма да бъде добре. Вярвайте ми, не е добре„, коментира той пред журналисти в Белия дом.

Все още не е ясно какво въздействие може да има „Ирма“ върху територията на САЩ, но прогнозите показват, че той може да удари щата Флорида в неделя.

Властите са започнали да евакуират туристи и жители на курорта Флорида Кийс.

Полетите от и за няколко летища във Флорида са били отменени, докато от международното летище в град Орландо, който се намира във Флорида, обявиха, че търговските полети ще бъдат преустановени в 17 часа местно време в събота.

Извънредно положение е било обявено във Флорида, Пуерто Рико и американските Вирджински острови.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram