Унгария определя пола в конституцията – „майката е жена, бащата е мъж“

Унгария предприе стъпки, за да затегне позоваванията на пола в конституцията си, след като засили реториката срещу ЛГБТ общността, съобщава АФП.

Проект за изменение на конституцията, изпратен до парламента от министъра на правосъдието Джудит Варга, предлага да се въведе определението „майката е жена, бащата е мъж“ и да се определи полът при раждането.

„Унгария защитава правото на децата на самоидентификация според техния пол. Осигурява образование в съответствие с ценностите, основани на конституционната идентичност на Унгария и християнската култура.“

Конституцията на Унгария е преработена скоро след като премиерът Виктор Орбан дойде на власт през 2010 г. Съществуващият документ вече определя „институцията на брака между мъжа и жената“, както и „основата на семейството и националното оцеляване„.

Последното предложено изменение, което е девето от 2012 г., идва след като ескалацията на анти-гей управлението от дясното правителство на Орбан ескалира тази година.

През септември книга с детски приказки, съдържаща някои хомосексуални герои, беше публично разкъсана от крайно десен политик.

Оставете децата ни на мира“, каза Орбан по време на радиоинтервю, след като нарече книгата „провокативна постъпка“.

През май влезе в сила забрана за законна промяна на пола, което прави невъзможно за транссексуалните хора в официалните им документи да се съдържа пол и име в съответствие с тяхната полова идентичност.

Правозащитните организации казват, че това излага хората на потенциална дискриминация при заетост, достъп до жилища и достъпа до услуги и официални процедури.

Антимиграционната и консервативна социална политика на Орбан също включва наредба от 2018 г., който ефективно забранява на университетите да преподават „джендър“ курсове.

Някои от критиците на Орбан го обвиняват, че атакува ЛГБТ общността по същия начин, по който той напада миграцията и мигрантите, както и малцинствени групи като етническите роми, най-голямата група в Унгария.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram