Унгария затяга със закон мерките срещу мигранти

Даването на храна на мигранти и отпечатването на листовки с полезна информация за търсещите убежище ще бъде престъпление в Унгария. Това предвижда проектозакон, изготвен от правителството. Конституцията пък ще бъде променена, за да не могат други държави членки на Европейския съюз да прехвърлят търсещи убежище в унгарската страна.
Унгарският премиер Виктор Орбан се бори с европейската политика по отношение на миграцията. Правителството му е изготвило нов закон, който криминализира помощта за незаконни мигранти. Ако бъде приет в сегашната си форма, под помощ ще се разбира и отпечатването на листовки с полезна информация, както и предлагането на храна.

Конституцията на страната пък ще бъде променена, за да не могат други държави членки на блока да изпращат търсещи убежище в Унгария.

Партията на Орбан има мнозинство от две трети в парламента, където проектозаконът се очаква да бъде гласуван следващата седмица. Миналият месец унгарският премиер беше преизбран за трети път.

Проектозаконът, който е наречен „Да спрем Сорос“, отразява отрицателното отношение към милиардера филантроп Джордж Сорос, който е обвиняван, че насърчава мюсюлманската миграция към Европа. Сорос, който е роден в Унгария, отрече обвиненията и заяви, че Виктор Орбан отхвърля европейските ценности.

През 2015 година унгарската страна попадна на пътя на около един милион бежанци, повечето от които идваха от Сирия, Ирак и Афганистан, насочвайки се най-вече към Германия.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram