Украйна протестира срещу постановка на „Борис Годунов“ в „Ла Скала“

Украински дипломат изпрати писмо до ръководителя на оперния театър „Ла Скала“ в Милано и до местни политически лидери в знак на протест срещу плановете за постановка на руската опера „Борис Годунов“ идния месец, предаде Ройтерс.

Андрий Картиш, който е ръководителят на украинското консулство в Милано, каза, че подобни постановки не бива да бъдат използвани за подкрепа на „потенциални елементи на пропаганда“, съобщи италианската новинарска агенция АНСА.

„Борис Годунов“ е творба на Модест Мусоргски от ХIХ век. Руските бас и сопрано Илдар Абдразаков и Ана Денисова са в главните роли на постановката, с която ще започне новият сезон в „Ла Скала“ в началото на декември.

Картиш обвини Русия, че „използва културата, за да придаде тежест на твърденията си за величие и мощ“ след началото на инвазията в Украйна през февруари.

Няколко асоциации на украинци, живеещи в Италия, също протестираха срещу постановката на класическата творба на Мусоргски. Те призоваха да бъде избрана друга опера и да няма постановки на руски опери, докато не приключи войната.

Доминик Мейер, художественият директор на операта, каза още при представянето на нейната програма през юни, че не възнамерява да бойкотира руската култура. „Ла Скала“ засега не е коментирала украинските възражения. Запознат с въпроса източник каза, че е прекалено късно за промяна на отдавна утвърдените планове за нощта на откриването на сезона, тъй като декорите вече са монтирани.

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram