Украйна купува боеприпаси съветски модел от България чрез посредник от Полша

Украйна, която не може да се справи с организирането на производство на боеприпаси на собствената си територия, продължава да ги купува от страните от бившия Варшавски договор, пишат руски издания. Поредната партида е била закупена от Киев от България.

България все по-често се появява в новините, свързани с доставките на боеприпаси и оръжия не само за Украйна. След разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор в страната остана достатъчно мощно производство както на стрелково, така и на гранатометно-минометни въоръжение и противотанкови ракетни комплекси. Освен това, българските предприятия добре са усвоили производството на различни боеприпаси.

С прехода на Европа към западните стандарти единствените купувачи на големи партиди боеприпаси останаха Украйна и страните от Близкия изток, където отиват и основните количества оръжия и патрони.

Так Киев много добре знае към кого да се обърне, и е закупил голяма партида различни боеприпаси, произведени в България. Покупката обаче не е станала пряко, а чрез полски посредник – частната компания Vismag Jacek Jakubczyk.

В крайна сметка от България през Полша са били доставени – 100 000 40-мм изстрела за гранатомети ГП-25/30, около 35 000 изстрела за автоматичен гранатомет АГС-17 и 1,5 млн. патрона калибър 7,62х54-мм за снайперска винтовка „Драгунов“ и картечница Калашников. Всички боеприпаси са българско производство.

Сделката е била сключена още през февруари тази година, но за нея става известно едва сега.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram