Украйна и Русия се споразумявха за примирие в Крим до 21 март

Министерствата на отбраната на Украйна и на Русия са се споразумели за примирие в Крим до 21 март, съобщи украинският и.д. министър на отбраната Игор Тенюх, цитиран от Ройтерс.
„Бе постигнато споразумение с (руския) Черноморски флот и руското министерство на отбраната за примирие в Крим до 21 март“, заяви Тенюх на пресконференция в кулоарите на правителствена среща.
„Никакви мерки няма да бъдат предприемани срещу нашите военни съоръжения в Крим през това време“, каза той.
По-рано днес Тенюх каза, че
Украйна няма намерение да изтегля войските си от Крим въпреки бързото увеличаване на броя на руските военни в региона, които вече са около 22 хил.,
Тенюх каза в интервю за агенция Интерфакс, че Украйна в никакъв случай не смята Крим за загубен и ще остане в региона, предприемайки действия съобразно събитията.
По думите му съгласно договореностите за базирането на руския черноморски флот в Крим, Москва е определила таван от 12 500 за броя на своите военнослужещи в региона за 2014 г. „За съжаление, за много кратък период от време тези 12 500 нараснаха на 22 хил. Това е грубо нарушение на двустранните договорености и е доказателство, че Русия незаконно довежда своите войски на територията на Крим“, каза той.
Според него в петък руските военнослужещи в Крим са наброявали 18 400. „Наблюдаваме увеличаване на броя на руските военнослужещи в Крим – заяви Тенюх. – И затова украинските въоръжени сили предприемат подходящи мерки по южните граници“, каза той.
„Решенията ще се вземат в зависимост от това как се развият събитията.
Но нека да кажа отново, че това е наша земя и ние няма да я напуснем“, заяви Тенюх.
Първият заместник министър-председател на Украйна – Виталий Ярема, също каза, че украинските войски никога няма да напуснат Крим, където днес се произвежда референдум за присъединяване на региона към Русия. „При никакви обстоятелства. Това е наша територия. Ако те (руските войски) започнат военни действия, ние ще отвърнем по начин, който съответства на заплахата за украинските граждани“, заяви той в интервю по обществената телевизия. „Ако те използват оръжия срещу нас, и ние ще използваме оръжия“, каза Ярема.
Според него Украйна не е получила ясен отговор на исканията за американска военна или друга помощ, особено ако избухнат стълкновения в граничните райони, където са разположени руски и украински сили. По думите му страната е поискала помощ и за защита на въздушното пространство над 15-те ? ядрени реактора. „Няма получен ясен отговор. И американците, и европейците ще решат според ситуацията“, каза той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram