Украинският военен съветник по въпросите на пола поиска мобилизация и на жените

В Украйна жените също трябва да бъдат мобилизирани по израелския модел, заяви Оксана Григориева, съветник по въпросите на пола на командира на Сухопътните войски на Украйна.

В интервю за The Times тя подчерта, че Украйна трябва да бъде готова за мобилизация на жените през следващите години. В украинската конституция е записано, че е задължение на всеки украинец да защитава родината си. Съветничката по въпросите на пола смята, че този член в основния закон на страната се отнася и за украинските жени. Следователно би било правилно жените да служат и в армията, обобщи Григориева.

Украйна трябва да се отърве от своя „старомоден манталитет“ към жените и да приеме политика за наборна служба за жени в израелски стил, каза главният военен съветник на страната по въпросите на пола.

Тя отбеляза, че малка част, под 10%, от жените в украинската армия заемат активни бойни позиции. Мнозинството са заети на жизненоважни поддържащи роли, включително медицински специалисти, специалисти по разузнаване и административен персонал.

„Извървяхме дълъг път по отношение на законодателството, но на практика все още има мислене от старата школа. Още от училищна възраст в страната има разграничение между момичета и момчета. Момчетата се занимават с физическа активност, момичетата се занимават с плетене или домакинска работа. Този подход трябва да се промени. Както физически, така и психологически трябва да подготвим момичетата за защита на страната още от детска възраст“, заяви съветничката на по въпросите на пола в армията.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram