Убре Бланка – кравата, погребана с… военни почести

В Книгата за рекордите на Гинес като произвеждаща най-много мляко за 24 часа е обявена кубинска крава Убре Бланка (Ubre Blanca, в превод – Бяло виме).

В периода на лактация тя дава общо 24 268 литра, а в един ден на 1982 г. произвела… 109,5 литра мляко.

Убре е дъщеря на бик от породата Холщайн. Тя се радва на голямо внимание на Острова на младостта. Да я види при нея отишъл дори лично Фидел Кастро.

Ветеринарният лекар, който се е грижел за Ubre Blanca, си спомня: ;Всеки ден тя пиеше 130 литра вода, два литра мед и ядеше 40 килограма фураж и 40 кг индуцирана паша, наред с други неща“.

В един момент световната рекордьорка по млеконадой е преместена в Националния център за земеделско здраве (CENSA), където е подложена на хормонална терапия, за да се получат яйцеклетки, които да се използват в бъдещи проучвания и евентуално клониране.

Този процес обаче изостря и тумора (епителиом), който кравата имала върху кожата, от лявата страна на кръста, в резултат на излагане на слънчевите лъчи и който е типичен за породата Холщайн. Така се стига до смъртта на известното животно, на приблизително 17-годишна възраст.

Кастро поръчал да бъдат написани стихове и да се композират песни в нейна памет и тя е погребана с пълни военни почести. 

След смъртта й Убре Бланка е увековечена в статуя от бял мрамор, разположена в Нуева Герона.

По-късно кравата била есхумирана и изложена в Музея на революцията. А днес препарираното й тяло може да се види в стъклена витрина с контролиран въздух във фоайето на Националния ветеринарен център, на изток от Хавана.

В Куба се връчва и наградата Ubre Blanca за върхови постижения, която се присъжда ежегодно за най-добрите резултати на Острова, свързани с производството на мляко.

През 1984 г. е пусната и пощенска марка с изображение на култовото карибско добиче.

Десант нет

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram