Турция съди учени за „терористична пропаганда“ и критики срещу властта

Четирима турски учени ще се явят пред истанбулски съд днес по обвинение в „разпространяване на терористична пропаганда“ заради предполагаемата им роля в организирането на петиция срещу операциите на турските военни в Югоизточна Турция. Учените са част от над 2000 души, които са се подписали под петицията, критикуваща действията на турските власти в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната. Общо 20 учени бяха арестувани, но четирима останаха в предварителен арест по обвинение в осъществяване на пропаганда в полза на терористична организация. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска сурови наказания за тях. Също днес в същия съд в Истанбул ще се проведе поредното заседание по процеса срещу Джан Дюндар и Ердем Гюл, двама журналисти, обвинени в шпионаж и подкрепяне на терористи чрез публикуването на информация за доставки на оръжия към Сирия.

По друг шумен случай, свързан с правосъдието в южната ни съседка, турският съд остави в ареста седем души в очакване на съдебен процес за подозрения във връзки с движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Заподозрените са сред над стоте задържани в понеделник в последната полицейска операция, насочена срещу хилядите поддръжници на Гюлен, обвинен за лидер на терористична група, която се опитва да свали президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Гюлен отрича обвиненията./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram