Месец от атентатите в Брюксел

Днес се навършва месец от атентатите на летището и в метрото в Брюксел на 22 март, довели до 32 жертви и 340 ранени. Отговорност за двете съгласувани нападения пое „Ислямска държава“. Медиите в Белгия съобщават, че от днес се възстановява движението на влаковете до летището, а от понеделник ще работи поразената от терористите метростанция „Малбек“.

Тази сутрин метрото в Брюксел за кратко отново спря работа заради подозрителен пакет на една от спирките. Премиерът Шарл Мишел заявява в интервю, че възприема като лична отговорност необходимостта да се направи всичко възможно белгийците да не живеят занапред „със свито сърце“. Той отбелязва, че е нужно усилията да бъдат насочени в правилните посоки. По неговите думи от първостепенна важност е заедно с мюсюлманската общност да се върви към „европейски и белгийски ислям“, а основната дума трябва да бъде „уважение“.

Започва работата на специална парламентарна комисия от 17 депутати, която ще разследва пропуските, довели до атентатите. Очаква се комисията, която ще има правомощията на съдебна инстанция, да изготви доклад до края на годината. Едно от решенията, които се очертават още преди комисията да е заработила, е да бъде обособена единна информационна система за разузнавателна информация. Досега системите в Белгия са 13 и не са свързани. В медиите се появиха съобщения, че службите са имали достатъчно данни преди атентатите за самоличността и намеренията на терористите, но тези сведения не са достигнали съответните звена от националната система за сигурност. /БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram