Турция може да спре да приема мигранти, ако Европа не приеме исканията й

Турция няма да приема обратно мигранти, ако не получи отмяна на визите с ЕС до юни, заяви вчера премиерът на Ахмет Давутоглу, цитиран от Анадолската агенция.
Постигнатото миналия месец споразумение с ЕС предвижда Турция да приема обратно от Гърция бежанци по определена схема. Едно от условията е, че в замяна за турските граждани ще бъде облекчен визовият режим със съюза.

„Ако това не стане, никой няма да очаква Турция да спазва своите ангажименти“, е казал Ахмет Давутоглу пред журналисти в Анкара преди за замине за Страсбург, на сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Това не е първата подобна заплаха на турските ръководители. Съобщения на различни агенции, цитирани вчера и днес от агенция «Фокус», показват че Анкара отново повишава тон спрямо европейските страни.

Пред ПАСЕ Давутоглу, се е оплакал, че страната му не е получила достатъчно пари за да се грижи за бежанците, които сега са в нея.

„2,7 млн. сирийски братя и сестри живеят у нас и близо 300 хиляди иракчани и граждани на други държави“, е заявил той в изказването си, цитирано от РИА Новости. Турският премиер е казал още, че страната му е изразходвала за издръжката на бежанците над 10 млрд. долара.

След неговата заплаха относно мигрантите високопоставен представител на ЕС, цитиран от Ройтерс, е подчертал, че Турция първо трябва да изпълни критериите за безвизови пътувания в Европа.

„Като част от споразумението, ние работим за либерализирането на визите за турски граждани. Турция трябва да изпълни всички останали условия“, е предупредил Жан-Клод Юнкер пред ПАСЕ.

„Либерализирането на визите е въпрос на критерии. Критериите няма да бъдат занижени в случая на Турция“, е подчертал председателят на Европейската комисия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram