Тръмп каза НЕ на въвеждането на цифровия долар в САЩ

Бившият президент и настоящ кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп реши да се бори срещу въвеждането на цифровия долар в обращение в странататъй като тази валута ще даде на правителството абсолютен контрол върху парите на американците. Той обяви това по време на предизборната си кампания в Ню Хемпшир на 17 януари, предава Известия.

Тръмп заявява, че иска да „защити американците от тиранията на правителството“.

„Като ваш президент никога няма да допусна създаването на цифрова валута на Централната банка. Такава валута ще даде на федералното правителство, нашето федерално правителство, абсолютен контрол върху вашите пари. Те могат да вземат парите ви и вие дори няма да забележите, че ги няма“, казва Тръмп, цитиран от Bloomberg.

Агенцията отбелязва още, че противниците на цифровия долар се страхуват, че правителството на САЩ ще има способността да проследява покупките на американците и да блокира транзакциите. Поддръжниците казват, че благодарение на тази валута цифровите транзакции ще се ускорят и ще направят по-лесно разкриването на финансови измами и пране на пари, уточнява Gazeta.Ru.

Освен това в същия ден по време на предизборната си кампания, Тръмп заяви, че САЩ се управляват от глупаци и  нарече настоящия американски лидер Джо Байдън „най-корумпираният президент в историята“ на страната.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram