Три държави забраниха празнуването на Коледа

Докато голяма част от света отбелязва един от най-важните християнски празници – Рождество Христово, властите в Сомалия, Таджикистан и Бруней въведоха официална забрана за честването на „най-хубавото време в годината“, пише германският вестник Die Welt.
На 22 декември правителството в Могадишу издаде забрана за празнуването на Коледа. Причината: християнският празник е заплаха за мюсюлманските вярващи. „Просто не е редно мюсюлмани да празнуват Коледа, това е равносилно на отхвърляне на религията“, обяснява представител на сомалийското министерство на правосъдието и вероизповеданията.
В Таджикистан пък министерството на образованието забрани училищата да бъдат декорирани с коледни дръвчета. Разпоредбата засяга „употребата на фойерверки, консумация на празнични ястия, благотворителност и събирането на средства“ за Нова година. От 2013 г. в страната е забранен и Дядо Мраз – руската версия на белобрадия старец, който разнася подаръци.
В Султанство Бруней властите забраниха коледните декорации и пеенето на празнични песни по случай Рождество Христово. Нарушителите, дръзнали да престъпят разпоредбите, са заплашени от глоба в размер до 20 хил. долара и дори лишаване от свобода за срок от пет години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram