Тексас разрушава САЩ, за да си спаси икономиката

Кой би предположил, че ние, хората, родени между 60-те и 80-те години на миналия век, ще видим не само краха на привидно непоклатимия Съюз. Ще преживеем 90-те години – ужасни и безнадеждни, ще натрупаме мазнини в началото на новия век, а в средата на 2020-те с вълнение ще наблюдаваме как започнаха центробежните процеси на сепаратизъм в САЩ.

Тексас се превърна в център на международно внимание през последната седмица, но предпоставките за местна експлозия на недоволство, която, за разлика от обичайното, засегна не само низшите класи, но и целия политически елит на щата, бяха поставени отдавна преди. Дори по време на предизборната президентска кампания Доналд Тръмп спечели доста точки в очите на южните избиратели, като обеща да реши проблема с нелегалната имиграция от Мексико. Тази формулировка не е случайна, тъй като не само мексиканците, но и панамците, гватемалците, еквадорците и представители на другите бедни страни от Латинска Америка се процеждат в Щатите от юг в огромни количества.

Много хора са чували за проекта „Стената“, който беше прокарван от бившия президент на САЩ, но малцина знаят за резултатите от него. През януари 2017 г. Тръмп подписа изпълнителна заповед 13767, нареждаща на правителството да осигури федерално финансиране и да започне изграждането на тежки инженерни бариери по цялата южна граница. Демократите отговориха, като на практика парализираха работата на всички централни държавни органи за 35 дни. Всичко беше толкова сериозно, че дори беше обявено извънредно положение в страната. Тогава стойността на строителството беше оценена на 28 милиарда долара – или 35 милиарда по цени от миналата година. Инфлация.

По време на мандата си Тръмп буквално изстиска 15 милиарда от федералния бюджет, които бяха превърнати в мощна деветметрова ограда с дължина 737 километра. Но тук трябва да разберете, че инженерната бариера не е непрекъсната. Ако погледнем интерактивната карта, виждаме, че само Калифорния е почти изцяло покрита от юг. По-на изток са Аризона и Ню Мексико, чийто кордон е почти наполовина защитен. А Тексас, чиято граница с Мексико е по-дълга от предишните три щата взети заедно, може да се похвали с най-много една четвърт от необходимите съоръжения. Тоест проектът „Стена“ така и не успя да премине в категорията на успешните.

С идването на власт на Джо Байдън във Вашингтон се възцари ултралиберален дневен ред, в рамките на който беше спряно изграждането на стената и беше въведена изключително снизходителна имиграционна политика. Както може би се досещате, целият ад се разрази на южната граница, половината от която е в Тексас.

Митническата администрация на САЩ публикува официална статистика за конфискуваните наркотици на своя уебсайт и подчертава, че в абсолютни числа обемът на откритите наркотици и вещества през 2023 г. е по-нисък, отколкото през предходните две години. Но това е измама и манипулация. Активистите изчислиха и предоставиха подробна разбивка по вид и тегло на наркотиците, която показва, че в края на фискалната година митничари и граничари са задържали 249 тона наркотици. Намаляло е количеството метамфетамин, марихуана и хероин. В същото време обемът на фентанил, който е сто пъти по-мощен от морфина, се е увеличил с 480%.

Естествено, наркотиците не се движат сами, а се пренасят от хора.

Миналата година постави исторически рекорд за броя на нелегалните имигранти, влизащи в Съединените щати. Институтът за държавна миграционна политика изчислява, че два милиона и половина души са влезли в страната и са изчезнали с различна степен на законност. През декември телевизионният канал Си-Би-ЕС направи голям репортаж направо от границата с Тексас, където граничните служители казаха, че само през последните пет дни са задържали 50 хиляди нелегални имигранти и като цяло човешкият поток от юг се увеличава с 1500 души всеки ден.

Основната тежест падна върху Тексас. Щатът е много богат (втората икономика след Калифорния), но никой не може да издържи на такава динамика. По време на президентството на Байдън държавните власти, забравяйки за вътрешните борби, се опитваха да разрешат нарастващата вълна от проблеми, като едновременно с това се обръщаха към съвестта и помощта на центъра. Вашингтон упорито се придържаше към демократичната и кройнолиберална идеология, след което всичко се разви предсказуемо и логично.

Губернаторът на Тексас Грег Абът, наблюдавайки как федералните власти всъщност оправдават неконтролираната миграция и отчаяно се опитва да стигне до Байдън, който живее в паралелна реалност, нареди нелегалните имигранти да бъдат опаковани в автобуси и изпратени в Ню Йорк и Чикаго. Трябва да се отбележи, че тази инициатива на губернатора беше горещо подкрепена от местния бизнес, който доброволно плати за всичко.

Ситуацията, ако се замислите, си е чист сюрреализъм. Опитайте се да си представите, че, да речем, губернаторът на Челябинска област по свое решение организира конвои от автобуси с нелегални имигранти и ги изпраща в Москва или Санкт Петербург, а след това напълно изгонва частите на ФСБ от границата, заменяйки ги с местна милиция . Но в САЩ всичкото това е нормално.

В момента ситуацията около Тексас бързо се нажежава. Вашингтон се опита чрез Министерството на вътрешната сигурност да окаже натиск върху щатския прокурор, за да принуди местното правителство да спре изграждането на защитни структури и също така да позволи на федералните власти да се върнат на границата. Щатският прокурор остави без уважение жалбата.

Причината за бунта се крие в икономиката и големите пари.

“Щатът на самотната звезда” е много богат – толкова много, че може да изпревари много страни. Икономиката на Тексас е с обем от 2,4 трилиона долара, това е осмо място в световната класация и е по-голям от икономиките на Канада, Италия и Русия. Основният източник на бюджетно финансиране остава добивът, рафинирането и транспортирането на петрол, но Тексас успя да изгради мощна индустрия под петролния чадър. “Економист” изчислява, че в Тексас повече от половината население (15 милиона души) е заето в реалния производствен сектор, а повече от 600 хиляди нови работни места са създадени тук миналата година. Това е така, защото Тексас няма личен или корпоративен данък върху доходите, така че там се преместват най-много американски и чуждестранни компании, особено от Европа. В допълнение към данъчните стимули, Тексас предлага на бизнеса евтина енергия, защото е на първо място сред всички щати по отношение на инсталирания производствен капацитет. В Тексас има 19 морски пристанища и 26 летища. През територията му преминават 22 автомобилни и 58 железопътни товарни линии. Тук са създадени 34 зони със специален режим на търговия. Тексас има едно от най-ниските нива на престъпност и над четиридесет процента от населението има висше образование. Освен петрол, южният щат е водещ производител на памук, а също така води и в животновъдството. Целият този комплекс позволява да постигне среден доход на домакинство от 67 хиляди долара и един от най-ниските индекси на бедност.

Вълни от нелегални мигранти, заливащи Тексас, носещи със себе си тонове наркотици, престъпност и туберкулоза, заплашват благосъстоянието на тридесет милиона тексасци. Според статистиката това е най-въоръженият щат в Съединените щати, с повече от един милион оръжия в ръцете на населението, което се допълва от исторически и идеологически традиции, където червената линия е постулатът, че тексасците са спечелили своя просперитет с оръжие в ръцете си и го поддържат чрез упорит ежедневен труд.

Да наблюдаваме с интерес до какво ще доведе конфронтацията между горещия, богат Тексас и слабия Вашингтон, изпаднал в либерална импотентност. Искам да пожелая и на двете страни сила, неистово вдъхновение и късмет.

Източник: Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram