Талибаните са само на 150 км от столицата Кабул

Талибаните превзеха град Газни, каза пред AФП старши местен депутат, и това е десетата столица на афганистанска провинция, която пада в рамките на седмица, предаде БГНЕС. Градът е само на 150 километра от столицата Кабул.

“Талибаните поеха контрола над ключовите райони на града – кабинета на губернатора, полицейския щаб и затвора“, каза пред AФП Насир Ахмад Факири, ръководител на съвета на провинцията.

Мждувременно президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в телевизионно интервю пред местната телевизия CNN Türk, че може да се срещне с лидера на талибаните като част от усилията за прекратяване на боевете в Афганистан.

„Последните събития и положението на афганистанската общественост са наистина обезпокоителни“, каза Ердоган.

Ердоган миналия месец заяви, че Турция ще проведе дискусии с талибаните като част от мирния процес. „Защо? Защото, ако не овладеем ситуацията на високо ниво, този път в Афганистан няма да е възможно да се осигури мир“, добави той.

По-късно в изявление от президентството се казва, че Ердоган е имал телефонен разговор с афганистанския си колега Ашраф Гани. Били обсъдени двустранните отношения между Турция и Афганистан, а Ердоган потвърдил готовността на Турция да продължи да подкрепя мирния процес в Афганистан.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram