Асен Василев: Пари за избори ще има, но не и за бизнеса

Без актуализация на бюджета „пари за избори ще има, пари за бизнес, мярката 60/40 няма да има“, заяви служебният финансов министър Асен Василев след края на заседанието на Министерски съвет.

Според него добавката от 50 лв. за пенсионерите ще може да се продължи и през септември, но за октомври „не е ясно“.

„До края на октомври ще се справим криво-ляво, но без 60/40“, коментира още той.

Парите за КОВИД мерки и избори

В бюджета за КОВИД мерки са заложени 1,196 млрд. лв., от които 318 млн. лв. за добавки за пенсиите, 300 млн. лв. за 60/40, като в бюджета липсват парите за допълнителни възнаграждения на медиците на първа линия. Тези средства са заложени в т.нар. буфер (средства, които в случая се пренасочват от другите министерства към здравеопазването).

Средствата в буфера са около 398 млн. лв., като ако бъде изпълнен максимално, то  някои министерства не биха имали възможността да изплащат заплати. Василев посочи, че сред най-засегнатите ще бъдат МВР, Министерство на правосъдието (в частта за затвори и охрана), Министерство на труда и социалната политика, както и плащанията, които МРРБ трябва да извърши към строителите.

„Това е и причината нашето правителство да не е активирало буфера“, заяви още той.

112 млн. лв. пък са били заложените средства за организиране и провеждане на изборите, като така общо заложените средства за ковид криза и за избори са общо 1,196 млрд. лв. 

До момента извън заложените в бюджета обаче са изразходвани 1,194 млрд. лв., почти двойно над заложеното.

„Дадени са 522 млн. лв. допълнително за пенсии, 278 млн. лв. допълнително за мярката 60/40 и 36 млн. лв. допълнително за избори, 258 млн. лв. допълнително за здравеопазване“, съобщи Василев и допълни, че при „предвидени 1,196 млрд. лв. за COVID и здраве, до момента ние сме похарчили 2,390 млрд. лв.“.

Според него възможностите за преструктуриране на разходите, за да продължат помощите за здравеопазване, бизнес, за пенсионерите, и да проведем нови избори  са „много силно ограничени“. 

Той призова парламента да сформира бюджетна комисия и да се започне разглеждането на актуализация на бюджета.

Актуализация на бюджета

Финансовият министър коментира, че „приходната част в бюджета се движи изключително добре. Това се дължи от части на по-добрата икономическа ситуация в страната и от части на по-добрата събираемост… очакваме до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лева допълнителни приходи, над това, което е заложено в Закона за бюджета“.

Това е прогнозата на министерството за тежка COVID криза, като ако четвъртата вълна не е чак толкова тежка, то приходите биха надхвърлили 2 млрд. лв. Василев обаче подчерта, че въпреки това е необходима актуализация на бюджета.

„В Закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната част. Ние даже да имаме 2 млрд. повече приходи нямаме право да ги харчим, да ги използваме за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени – за пенсии, за подкрепа на бизнеса, за здравеопазване“.

Той обобщи, че в момента пари има, те ще стигнат, но „по-важният въпрос е кога ще ударим тавана на максимално одобрените разходи“.

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram