Сърбия затваря границата си с България за мигранти

От полунощ Словения ограничи достъпа на мигранти на територията си, а Сърбия обяви, че ще действа съобразно тези нови ограничения.
Словенските власти ще позволяват само на онези, които планират да поискат убежище в Словения, да влязат на словенска територия, както и на онези, които идват по хуманитарни причини.

Като реакция на това решение Сърбия заяви, че ще хармонизира политиките си с тези на страните членки на ЕС. Сърбия тълкува словенското решение като затваряне на балканския път за мигранти, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
Сръбското вътрешно министерство поясни, че Словения ще иска валидни визи за ЕС на границите си, допълва Асошиейтед прес.
Вътрешното министерство съобщи, че Сърбия е била информирана от Словения за новите ограничения и добави, че ще действа съобразно с тях и ще затвори границите си с Македония и България за бежанци и за други мигранти, които нямат валидни визи.
Сърбия не може да се превърне в колективен център за бежанци, посочва вътрешното ведомство.
Мярката означава, че хиляди мигранти, блокирани сега в Гърция на границата с Македония, няма да могат да напреднат на север към Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия.
Македонският „Утрински вестник“ пита какво ще стане с блокираните мигранти на граничния пункт „Табановци“ на македонско-сръбската граница; с тези, които остават на различни места по пътя от Идомени в Гърция до сръбско-хърватската граница. В повечето случаи те вече са върнати от граничните полиции или им е отказан изобщо достъп.
Словенският премиер Миро Церар каза вчера, че европейската среща на върха за миграцията е изпратила много ясно послание на всички трафиканти и на всички мигранти с нередовни документи, че този път вече не съществува, че балканският път е затворен.
Вариантите за алтернативните маршрути, които заобикалят Гърция, насочват вниманието отново към Италия. Но България и Унгария все още не може да бъдат изключени, пише австрийският вестник Der Kurier, цитиран от „Фокус“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram