Съдът в Хага разследва геноцид в Украйна

Прокурорът на Международния наказателен съд започна разследване в сряда за възможни военни престъпления, престъпления срещу човечеството или геноцид в Украйна, датиращи от 2013 г., но също така обхващащи конфликта, предизвикан от нахлуването на Русия, съобщи АП.

Прокурорът Карим Хан каза, че е започнал разследването, след като 39 от държавите-членки на съда са поискали разследване.

„Тези препращания позволяват на моята служба да започне разследване на ситуацията в Украйна от 21 ноември 2013 г. нататък, като по този начин включва в обхвата си всички минали и настоящи твърдения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството или геноцид, извършени на която и да е част от територията на Украйна от който и да е човек“, каза Хан в изявление.

„Нашата работа по събирането на доказателства вече започна“, добави той.

Вече над 1 милион са бежанците от Украйна само за 7 дни, след като Русия нахлу в Украйна от няколко страни. Самият Владимир Путин определя действията си като „специализирана операция по демилитаризация и денацификация“. Международната общност осъди остро действията на Русия, а западните държави наложиха безпрецедентни мерки, които продължават да ожесточават.

СЗО предупреди за здравна криза в страната. Военните действия продължават.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram