Супер вулкан в Тихия океан

Алеутските острови са верига от вулканични острови, разположени на южния бряг на Аляска и са дом на 44 вулкана. Островната верига има уникално, дъгообразно образувание на сушата в северния Тихи океан към руския бряг.

Сега ново проучване предполага, че под тези острови може да има супервулкан и че тези вулканични острови могат да бъдат просто една огромна калдера, голямо географско образувание с форма на купа, оставено след изригването на вулкан.
Според констатациите, представени на годишната среща на Американския геофизичен съюз на 7 декември, Алеутските острови може да са това, което е останало след изригването на основния супервулкан. Нещо повече, супервулканът може да свързва шест, смятани преди за независими вулкана на Алеутските острови.

Въпреки че новите открития все още не са потвърдени, проучването съдържа сериозни доказателства. Резултатите показват, че върховете на настоящите алеутски вулкани образуват пръстеновидна форма. Чрез картографиране на топографията на морското дъно, екипът откри дъгообразни хребети и 426 фута дълбока (130 метра) кухина в центъра на образуването на пръстена под повърхността.

И ако евентуалното откриване на мистериозен гигантски супервулкан под северната част на Тихия океан ви плаши, констатациите не е задължително „винаги“ да сочат към бъдеща катастрофа. Изследователският екип все още е в ранните етапи на изследването и с повече улики те получават повече информация за настоящите и потенциални бъдещи опасности в този регион и един ден може да ги предотвратят.

interestingengineering.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram