Стокхолм приема Световната седмица на водата

Световната седмица на водата, която се организира всяка година от 1991 насам, ще премине в Стокхолм от 28 август до 2 септември, обяви Стокхолмският международен институт за водата.

Тази година особено внимание участниците в дискусиите и семинарите смятат да обърнат на темата за водните ресурси и тяхната роля за устойчивото развитие, предава РИА Новости. Седмицата обикновено събира между две и три хиляди представители на правителствени организации, на деловия и научния сектор, както и на обществени и учебни сдружения от повече от сто страни.

Международната премия на водата тази година ще получи американската изследователка, професор от Мичиганския държавен университет Джоан Роуз. Тя е една от водещите учени в областта на микробиологията на водата и по-специално е специалист по паразитарното заболяване криптоспоридиоза ( cryptosporidium). Премията – кристална скулптура и чек от 150 000 долара – ще връчи на лауреатката кралят на Швеция Карл XVI Густав на церемония на 31 август.

По данни на Стокхолмския институт за водата заради лошо качество на водата и заболяване от диария в света ежедневно умират около хиляда деца на възраст до 5 г. Близо 2 милиарда души на планетата нямат достъп до работещи тоалетни, а над 1 милиард хора нямат възможност да пият чиста вода. Стотици смъртни случаи на година, предизвикани от диария, може да бъдат избегнати с очистване на водата, подобряване на хигиената и инсталиране на тоалетни. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram