Стана ясно кога откриват катедралата „Нотр Дам”

В Париж „строежът на века” е към своя край. Франция завършва успешно реставрацията на емблематичната катедрала „Нотр Дам”, която горя и eдва не беше изпепелена през 2019 година. Тогава беше лансирана мащабна дарителска кампания, която събра 846 милиона евро за ремонт на величественото здание. Оказва се, че дарителите са били твърде щедри и събраните пари са повече от необходимите.

Две големи събития вълнуват Франция тази година. Това са Олимпийските игри в Париж това лято и повторното отваряне на реставрираната катедрала „Нотр Дам”. Ако в България датата 8 декември вълнува заради студентския празник, то във Франция и по света милиони хора я очакват с нетърпение, за да влязат отново в популярната катедрала. Туристи от всички краища на света вече правят резервации за тържественото откриване. Очаква се само на 8 декември в Париж да пристигнат над 14 милиона души, предава NOVA.

През април 2019 г кадри на горящата Нотр Дам потопиха в сълзи милиони хора по света. За Полин и Даниел катедралата има повече от символична стойност. „Докато бях студентка в Париж, в моментите когато ми е било трудно, често влизах в катедралата. Стоях, размишлявах, взимах решения. Затова за мен това място означава много”, споделя Полин. „Дълги години живеех съвсем близо до „Нотр Дам”. Чувствам това място като свой дом. Когато излизах за срещи по-рано, винаги се отбивах тук. Стоях по 5-10 минути, като задължителна спирка от дневния ми маршрут. Мисля, че е жалко да живееш до нея и да не спреш, за да се възхитиш, при положение, че хора от другия край да света идват тук, за да я видят”, казва французойката Даниел.

След пожара, дейностите по укрепването и защитата на катедралата продължиха две години, а реставрацията на кулата започна през 2022 г. „Нотр Дам” трябва да отвори отново на 8 декември 2024 г., но може да отнеме още 40 години, за да се възстанови напълно емблематичната катедрала. Тя ще бъде снабдена с уникална противопожарна система и ще може да приема 14 млн. посетители годишно – два пъти повече отпреди пожара.

Мащабната дарителска кампания събра 150 милиона евро повече от необходимите за реконструкцията 700 милиона евро. С рестото ще започне третата фаза от ремонта от шедьовъра на готическото изкуство, който ще обхване външността на сградата. „Напът сме да завършим и реконструкцията на „Нотр Дам”. Този проект ще бъде доставен навреме и в рамките на бюджета – въпреки COVID-19, въпреки две години инфлация, въпреки войната в Украйна. Всички екипи и компании свършиха изключителна работа за абсолютно рекордно време”, каза френският президент Еманюел Макрон.

За първи път от пет години насам извисяващата се на 96 метра над земята стрела на катедралата става видима, след като работниците започнаха да демонтират скелето около историческата забележителност на Париж. Най-отгоре стоят златен петел и кръст. Птицата има огнени крила – символ на възкръсващата като феникс от пепелта катедрала.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram