Спасители продължават да издирват оцелели хора в турския град Газиантеп

Спасителни екипи продължават да издирват оцелели при разрушителните земетресения хора в град Газиантеп (Южна Турция).

Окръг Газиантеп е сред най-тежко пострадалите райони от трусовете в цялата страна. Намиращият се в окръга град Нурдагъ е почти изцяло изравнен със земята.

В самия град Газиантеп ситуацията е сравнително спокойна на фона на много по-тежко засегнати населени места. В града има редица рухнали сгради. Спасителните екипи денонощно продължават операциите за издирване на оцелели изпод отломките на рухналите здания.

На много места в града все още има проблеми с водоснабдяването или няма топла вода. Повечето магазини, кафенета, ресторанти не работят. Разпродадени са самолетните билети и билетите за пътувания с автобуси за дни наред. Има проблеми и с такситата, особено през нощта, тъй като много семейства през нощта спят в колите си.

Местните жители споделят, че трусовете са били ужасяващи, като и сградите, на които не са били нанесени щети, са се накланяли много силно.

На 9 февруари в града бе съобщена положителната новина за трима души, извадени живи изпод развалините на сграда след 76 часа.

Валията на Газиантеп Давут Гюл съобщи вчера, че в района работят 1646 спасители, над 400 машини, 618 медици, както 243 линейки.  

Броят на загиналите в района е 551 души, 5942 души са били спасени и в момента продължава лечението им в различни болници в окръга.

По последни данни  при земетресенията с магнитуд до 7,7 от 6 февруари 20 665 души са загинали, 80 088 души са били ранени, 92 697 души са били евакуирани в други турски окръзи. Изключително натоварени са пътищата в района, продължават да се образуват километрични задръствания както в посока от засегнатите зони, така и в обратна посока.
В районите работят екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), пожарникари, полиция, жандармерия, чуждестранни спасители.

Информацията е на БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram