След НАТО, „Гей хакери с козина“ хакнали и… американска ядрена лаборатория

Американска ядрена лаборатория, работеща по следващо поколение ядрени електроцентрали, е била хакната от група самопровъзгласили се „гей хакери с козина“, съобщава ZeroHedge.

В понеделник хакерската група SiegedSec публикува в социалната медийна платформа X, че е „пробила Националната лаборатория на Айдахо, като е разкрила хиляди данни, като например – пълните имна, дата на раждане, имейл адрес, телефонни номера, номера на социалните осигуровки, адреси, информация за заетостта и други данни на служителите“.

В своята страница в социалната мрежа Телеграм SiegedSec публикува файл, който изглежда е доказателство за нарушението на сигурността на данните в лабораторията в Айдахо. Говорителят на лабораторията Лори Макнамара потвърди пред местната медия EastIdahoNews, че федералните агенции разследват пробива на сигурността.

„Рано тази сутрин (понеделник, 20 ноември) Националната ядрена лаборатория на Айдахо установи, че е била обект на пробив в киберсигурността, който е засегнал сървърите, поддържащи системата Oracle HCM, която поддържа приложенията за човешки ресурси. Предприехме незабавни действия за защита на данните на служителите“, каза Макнамара.

Лабораторията е в контакт с федералните правоприлагащи органи, включително ФБР и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност към Министерството на вътрешната сигурност, за да разследва обхвата на данните, засегнати при този инцидент“, допълни Лори Макнамара.

Кои точно са тези хакериМиналият месец SiegedSec хакна и НАТО, като пусна в интернет файлове с документи. Групата заяви, че нападението „няма нищо общо с войната между Русия и Украйна“, и заяви, че то е „отмъщение срещу страните от НАТО за техните посегателства срещу правата на човека“.

Все още не е ясно какво е мотивирало „гей хакерите с козина“ да атакуват Националната ядрена лаборатория на Айдахо.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram