Силно земетресение във Вануату, предупреждение за цунами

Земетресение с магнитуд 6,8 удари на 19 км северозападно от Порт-Олри, Вануату, в 1010 GMT в сряда, съобщи Геоложката служба на САЩ, цитирана от „Ройтерс“.

Епицентърът, с дълбочина 83,8 км, първоначално беше определен на 14,933 градуса южна ширина и 166,935 градуса източна дължина. 

Има предупреждение за цунами.

Големите вълни могат да засегнат бреговете на 300 км от епицентъра на земетресението, предупреди Тихоокеанският център за предупреждение за цунами.

По първоначални данни земетресението е с междинен магнитуд 7,1 близо до Луганвил, провинция Санма, Вануату. Според Геологическата служба на САЩ земетресението е ударило в сряда, 18 август 2021 г. в 21:10 ч. местно време на междинна дълбочина от 84 км. Точната величина, епицентър и дълбочина на земетресението могат да бъдат преразгледани в рамките на следващите няколко часа или минути, тъй като сеизмолозите преглеждат данните и усъвършенстват своите изчисления, или когато други агенции публикуват своя доклад, съобщава сайтът volcanodiscovery.

Според втори докла от Geoscience Australia (GeoAu), земетресението е с магнитуд 6,7, Индонезийската метеорологична, климатологична и геофизична агенция – с магнитуд 6,8, Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) – с магнитуд 6,8 и Германския изследователски център за геонауки (GFZ) с магнитуд 6,7.

Като цяло земетресенията с такъв магнитуд се записват от повече от една агенция и резултатите могат да варират, като последващите доклади, които идват след първия, често показват по-голяма точност.

Въз основа на предварителните сеизмични данни земетресението е широко усетено от почти всички в района на епицентъра. Може да е причинило леки до умерени щети.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram